https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/fombelleovi-mali-velci-hrdinove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fombelleovi malí velcí hrdinové

5.2.2010
Beletristické knihy zmiňujeme na Ekolistu.cz spíše výjimečně, tím spíš, jedná-li se o knížku určenou zejména dětským čtenářům. Knížka Timothéea de Fombellea Tobiáš Lolness si nicméně pozornost pro svůj environmentální přesah zaslouží.
 
Zvrásněná kůra stromu
Neběžel tudy Tobiáš?
Licence: Licence
Foto: Image*After

Samotné dobrodružství dvanáctiletého Tobiáše Lolnesse v jeho miniaturním světě dokáže oslovit malé i dospělé. Ti větší mohou navíc v jeho příběhu najít alegorii naší planety a lidské společnosti.

Celý svět hlavního hrdiny se vejde na jeden vzrostlý rozložitý strom. Jeho několikamilimetroví lidští obyvatelé jsou dobré duše i zloduši, lidé odvážní i zbabělí, moudří i ti, kteří rozumu moc nepobrali a myslí pouze na moc a majetek. Brouci a další živočichové jim mohou poskytovat obživu, pomáhat při práci i být tím největším nebezpečím.

Hrozbou pro tamější drobné bytosti i jejich domov však mohou být i lidé samotní. To když zapomenou na své meze a sami pod sebou si doslova i přeneseně začnou podřezávat větev. Neuvědomění si omezenosti dosavadního poznání o fungování jejich světa, nekritická touha po pokroku, nedbání na varování vědců a především honba za osobním prospěchem vede k činnostem, které strom oslabují a ničí.

Knížka se však kromě „zelených“ témat dotýká i společenských, jakými jsou diktatura, demagogie, populismus, podněcování strachu a nedůvěry mezi lidmi nebo i zneužití ekologických myšlenek ke svému cíli umlčet oponenta.

Fombelleova knížka se vyznačuje též pro dětskou literaturu neobvyklou formou retrospektivy, kdy je čtenář na začátku vhozen přímo do děje a teprve postupně se díky vzpomínkám a odbočením dozvídá příčinu Tobiášových potíží. V jiných ohledech však zůstává typickým pohádkovým příběhem, který je místy úsměvný, jindy výchovný, především však s dobře čitelnými postavami.

Tobiáš Lolness bývá připodobňován k fantasy dílům Tolkiena nebo Rowlingové nebo knize Gianni Rodariho O statečném Cibulkovi. Ale pokračovat by se mohlo i dále, namátkou dílem dalšího francouzského autora Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ, s nímž ho spojuje právě schopnost oslovit i starší čtenáře.

Kniha pokračuje druhým dílem s podtitulem Elíšiny oči. Obě dvě části ilustroval François Place a přeložila Drahoslava Janderová. V loňském roce vyšlo v nakladatelství Baobab souborné vydání obou dílů.


reklama

Zdeňka Vítková
Autorka je redaktorkou serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist