https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/hrou-k-odpovednosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrou k odpovědnosti

1.12.1998
Celkem 101 konkrétních her je zde rozděleno do tří částí a osmi kapitol. I když je tato kniha určena především pro učitele a vychovatele dětí od deseti let a mládeže, kteří chtějí posílit sebedůvěru žáků a pomoci jim přijmout odpovědnost za své názory i práci, najde v ní zajímavá doporučení každý, kdo chce vyrůst v silnou a zodpovědnou osobnost.
 

Obálka knihy Hry pro výchovu k zodpovědnosti

Mnoho sociologů se shoduje na tom, že např. rasismus je projevem kompenzace pocitů méněcennosti. „Naučit se vážit si každého člověka a naučit se zdravě si vážit sama sebe jsou dvě strany jedné mince. Nejlepší prevencí rasismu je vést mladé lidi k přijetí názoru, že každý člověk má nesmírnou hodnotu, a to nikoliv přesto, že je trochu jiný než já, ale právě proto, že je takový,“ píše se v předmluvě této knihy.

Zajímavé a přínosné je také to, že v prvních dvou kapitolách jsou hry věnované ne žákům, ale učitelům, protože žádná pedagogická metoda nemůže být úspěšná sama o sobě. Učitel by podle tvůrců knihy neměl třídu „řídit“ (snažit se ovládat), ale „vést“. Autoři pro učitele, který je schopen přistupovat k žákům individuálně, vést je k odpovědnosti, předkládat jim souvislosti, v kterých mohou žáci objevovat svá řešení, používají termín kouč (ne příliš hezké a ne příliš české slovo, ale vystihuje podstatu věci).

Druhá část knihy je již věnována žákům. Klíčovými slovy pro správné vyučování jsou láska (vyučování jako láskyplná činnost), kompetence, smysl, společenství…

I když z koncepce této knihy je maličko cítit „americký duch“, je jisté, že hodnoty, ke kterým vede, je v dnešní době potřebné stále více zdůrazňovat.


reklama

Kateřina Ondřejová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist