https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/kde-hledat-informace-o-stavu-zivotniho-prostredi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kde hledat informace o stavu životního prostředí

1.12.2005
Během podzimu byly zveřejněny tři souhrnné zprávy o stavu životního prostředí České republiky. Už jsme o nich sice několikrát psali (například zde a zde, víc viz taky tištěný EkoList 11/2005, str. 2, 3, 6), obsahují ale tolik konkrétních údajů, že by z nich i ten nejpodrobnější článek mohl přinést jen úzký výběr. Proto přinášíme informace, jak se k nim dostat.
 
Publikace Životní prostředí v České republice 1989 - 2004.
Repro: EkoList
Nejdelším časovým úsekem se zabývá publikace Životní prostředí v České republice 1989–2004, kterou na začátku října vydala CENIA (Česká informační agentura životního prostředí). Knížka je ze všech tří zpráv nejpřehlednější, nejoptimističtější, ale taky nejmíň podrobná. Jako výchozí bod, jako základ pro uvědomění si souvislostí i pro případné hledání konkrétnějších údajů každopádně slouží velmi dobře. Nějaká politická doporučení v ní čtenář nenajde, v zásadě jde o „čistá“ data. Dvoujazyčnou publikaci (čeština a angličtina) si můžou zájemci koupit za 250 Kč přímo v agentuře v Kodaňské ulici 10 v Praze 10 (v případě poslání poštou počítejte s dalšími 40 Kč na poštovné a balné). Prodej má na starosti Zdeňka Lepková, se kterou je možné si na telefonu 267 225 214 rovněž domluvit čas, kdy se pro knížku stavíte. Zatím jako jediná si publikaci pro své prodejny vyžádala rovněž síť knihkupectví Academia, tam ale stojí 390 Kč.

Především období od roku 1998 do současnosti se věnuje Zpráva OECD o politice, stavu a vývoji životního prostředí: Česká republika. Ta je už podrobnější, je přehledná a především obsahuje řadu jasných doporučení, jak situaci zlepšit. Z politického hlediska jde nepochybně o jedno z nejdůležitějších hodnocení životního prostředí ČR za poslední roky. Zpráva vyšla letos nejdřív v anglickém a francouzském originálu, autorizovaný překlad vydalo v říjnu ministerstvo životního prostředí (MŽP). Zpráva OECD ovšem nebude vůbec v knihkupectvích ke koupi. MŽP usilovalo aspoň o to, aby mohla být umístěna na jeho internetových stránkách. „Zástupci OECD nám ovšem zveřejnění zprávy v elektronické formě výslovně zakázali,“ říká Jakub Kašpar z odboru vnějších vztahů MŽP. Zájemci o český překlad zprávy tak mají jedinou možnost – napsat si o ni na MŽP. Ani cizojazyčné verze nejsou na internetu k dispozici, takže o ty si zájemci zase musejí napsat na OECD. České ministerstvo prý pár publikací v angličtině a francouzštině má, ty budou ale sloužit spíš pro potřeby státního aparátu.

Nejpodrobnější je samozřejmě Zpráva o stavu životního prostředí za rok 2004. Zaměřena je především na souhrn všemožných událostí a čísel za loňský rok, zejména v závěru ale zní i zřetelné hodnocení. Zpráva byla v říjnu schválena vládou a je stejně jako zprávy z předešlých let na internetových stránkách MŽP. Hledejte v rubrice Životní prostředí a dál ve složce Stav životního prostředí. V tištěné formě by měla být k dispozici do konce roku.


reklama

Jan Stejskal
Autor je šéfredaktorem tištěného EkoListu.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist