https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/kucharka-pro-vedouci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kuchařka pro vedoucí

1.10.2000
Prázdniny skončily a s nimi i letní tábory. Správní táboroví vedoucí už však přemýšlí nad tím, kde objevit nové hry pro příští celotáborovou hru. Jedním ze zdrojů by mohla být nová kniha Jiřího Choura s příznačným názvem "Receptář her". Jde o soubor her a návodů, které lze použít samostatně, nebo jako součást etapových her.
 

V první části knihy seznamuje autor s trochou teorie. Užitečné rady jak tvořit celotáborovou hru ocení nejen začáteč-níci, ale i lidé, kteří mají už s celotáborovými hrami zkušenosti. Za nejdůležitější považuje Chour poutavý námět, využití všech smyslů, přítomnost překvapení a tajností ve hrách a bohatství nápadů. Podle autora je také velmi důležité, aby ve všech činnostech byla přítomna malebnost. To znamená, že by u her neměly chybět masky a převleky, každá by měla být uvedena zajímavým libretem, nemělo by se zapomínat ani na obřady. U žádné hry by neměl chybět "jemný cinkot rolniček". "Rada je prostá", říká autor, "motiv viditelně odlehčíme parodickým zbarvením. Sami sehrajeme ústřední úlohu. Neberme se vážně! Právě naopak. Oblečme si třeba úbor Marťanů...Vtipálky jsme předešli, odřízli od zásob munice."

Jednotlivé hry jsou popsány v kapitole Samoobsluha. Velmi zajímavé jsou pomůcky. Při mnoha hrách je například využito kartonů, tetrapakových krabic a plastových lahví. Kniha obsahuje návody, jak si z krabic od mléka vyrobit neony na noční hru, nebo přepravní prostředky z PET lahví. Témata jednotlivých her jsou rozmanitá. Jednou je čerpáno ze starých řeckých bájí, jindy z dob, kdy v Egyptě vládli faraoni. Některé činnosti jsou zaměřeny na smyslové vnímání přírody a věcí kolem nás. Jedinou nevýhodou her je délka jejich přípravy. U většiny se používají velmi náročné pomůcky, jejichž výroba potřebuje určitý čas.

Poslední částí knihy je etapová hra Návrat z hvězd, popisují se zde také akce jako Pohádkový les a Dětský den. Autor zde prakticky ukazuje, jak použít při hrách pomůcky, které popsal v předchozí části knihy.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist