https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/odumirani-lidskosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odumírání lidskosti

1.7.1998
Odumírání lidskosti je jednou z knih rakouského etologa a nositele Nobelovy ceny Konrada Lorenze, která (spolu s prací "Osm smrtelných hříchů a částečně také s knihou "Takzvané zlo") se snaží slovy biologa pojmenovat vzorce chování zhoubné pro lidský druh a civilizaci. V knize se opakují některé motivy známé z "Hříchů" (například teze o zhoubnosti fungování některých instinktivních mechanismů, vzniklých pro podmínky nedostatku a mezidruhové soutěže v dnešní době nadbytku - např. radost z růstu, přílišná specializace, kolektivní agresivní nadšení) či "Takzvaného zla" (nebezpečí související se zaměřením druhu na výlučně vnitrodruhovou konkurenci). Jiné motivy jsou nové.
 

Autor nejprve polemizuje s nebezpečím konejšící víry ve smysluplnost evoluce a světa. Dokazuje, že evoluce je proces náhodný a že náš svět není prostě tím nejlepším ze všech možných. Nelze se proto konejšit vírou v předurčenost budoucnosti, která by zákonitě musela spět k pokroku. Naopak podle Lorenze se zdají být degenerační účinky dnešního technokratického uspořádání světa nepochybné. Ve druhé části odmítá scientistické chápání světa a obhajuje skutečnost subjektivně vnímané reality (jako je krása, hodnota), právě redukce světa na měřitelné veličiny je jednou z příčin "odumírání lidskosti".

V závěru kreslí Lorenz chmurný obraz naší společnosti, v náznacích ne nepodobný Huxleyho "The Brave New World" (na který se ostatně Lorenz často odvolává). Zejména v kapitolách o "zestádňování" člověka technokratickou společností, pro kterou je lidská svoboda a autonomie nežádoucí, mi humanista Lorenz připomenul argumenty teroristy Unabombera. Snad je poučné, k nakolik jinému řešení zoufalý Lorenz dochází - poslední dvě kapitoly knihy jsou věnovány výchově mládeže, ve které Lorenz vidí jedinou možnost zvrácení současných sebedestruktivních trendů civilizace.


reklama

Jan Činčera
Redaktor EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist