https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/poutnik-po-hvezdach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poutník po hvězdách

1.9.2001
Není to tak dávno, co jsem v pražské kanceláři jedné nejmenované velké ekologické organizace učinil smutnou, ale hlavně velmi zvláštní zkušenost. V jakési debatě padlo jméno Erazima Koháka, jen velmi těžko přehlédnutelné osobnosti českého ekologického a filozofického myšlení. A slečny, které v této organizaci snad vypomáhaly, snad byly řadovými aktivistkami, nevěděly, o kom se hovoří.
 

Poutník po hvězdách

Nejen pro ně vydalo nakladatelství Portál knihu rozhovorů, které s profesorem Erazimem Kohákem v letech 2000 a 2001 udělali redaktor Českého rozhlasu Jiří Zajíc a ředitel tiskového centra Junáka Roman Šantora. "Poutník po hvězdách", jak se série interview s Erazimem Kohákem jmenuje, však není ani zdaleka pouze čtením pro mladé ekologické aktivisty, dokonce není ani čtením pouze o ekologických otázkách.

Kohák vydal už celou řadu filosofických knih a ekofilosofických učebnic, napsal desítky sloupků do Mladého světa, komentářů do časopisů, jako je Sedmá generace či EkoList. Troufám si tvrdit že jsem většinu z toho četl, absolvoval jsem několik semestrů Kohákových přednášek na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a přesto byla většina z toho, co představují Zajíc a Šantora ve svých rozhovorech, pro mě když ne novinkou, pak jistě přínosem a obohacením.

"Poutník po hvězdách" totiž není o filosofické "teorii" jako například Kohákův "Člověk, dobro a zlo", ani vkusnou čítankou ekologických myslitelů, jakou je "Zelená svatozář". V "Poutníku po hvězdách" představují Zajíc se Šantorou Erazima Koháka jako svého staršího moudrého přítele, k němuž chovají vzácnou úctu. A Kohák se tak v rozhovorech musí jevit asi každému čtenáři, který, aniž by měl možnost poznat ho osobně, má alespoň díky "Poutníku po hvězdách" šanci zjistit, z čeho vyvěrá téměř neotřesitelný Kohákův klid a vyrovnanost, šanci nahlédnout do jeho nepříliš klidného života, šanci zjistit, co jeho myšlenky formovalo.

Ať už tím "formujícím" byl filozofický odkaz Tomáše Garrigua Masaryka, duchovní síla Kristova učení, obsaženého v Novém zákoně či filosofovo "tvůrčí osamění" v jeho domku uprostřed "nedotčené" přírody v americkém New Hampshire.

"Piknik nebo pogrom, vždyť je to to samé" přibližoval nám na svých přednáškách s nadsázkou profesor Kohák myšlenkový princip pokleslého postmodernismu. "Entomologickými křesťany" zase nazývá povrchní věřící - "pámbíčkáře", jak říkáme my ostatní - podle toho, že si víru vykládají podobně jako hrdinové Karafiátových Broučků. Kohák je člověk, který se nenechává opíjet rohlíkem snadných hesel, promýšlí věci až do jejich hloubky. Stojí za to být u tohoto "promýšlení věcí" alespoň na chvilku s ním. A s "Poutníkem po hvězdách" to jde.


reklama

Jakub Kašpar
Redaktor EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist