https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/pribeh-kaplicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příběh kapliček

1.2.2002
"Ochrana podblanické krajiny, krajiny, kterou máme v srdci", "Blaník ve 20. století", "Vlašim před 100 lety", "Krajinou kolem Blaníka", "Zlatodůl Roudný u Vlašimi" - to jsou názvy doposud vydaných samostatných příloh vlastivědného časopisu Pod Blaníkem. Na sklonku roku 2001 vyšla v pořadí již šestá příloha, která nese název "Příběh kapliček - soupis drobných sakrálních objektů na Podblanicku".
 
"Po rolích rozsetá znamení vstříc kynou poutníku za letních jasů - vy kříže, poslové rozhraní, bezpeční řiditelé časů a ukazovatelé směrů skrytých cest, šálených vlnobitím klasů." (Zdeněk Řezníček, K oslavě křížů)

Početný autorský kolektiv pod vedením dvou autorů - Jindřicha Nuska z Divišova a Jana Svobody z Vlašimi v průběhu několika let pečlivě zpracoval rozsáhlou monografii věnovanou donedávna snad nejvíce opomíjeným kulturním památkám - křížkům a kapličkám na Podblanicku. Tyto drobné stavby jsou bezesporu jedněmi z nejvýznamnějších prvků utvářejících tvář naší domoviny, která je výsledkem působení mnoha generací našich předků. Je dobré, že se dnes dostává pozornosti těmto drobným a často v době nedávno minulé zničeným či silně poškozeným (nebo přinejmenším zapomenutým a zanedbaným) památkám, že se nachází stále více osvícených lidí, kteří je obnovují, či dokonce na místě nenávratně zaniklých zřizují nové.

V samém úvodu publikace vyjmenovává objekty menších forem (zejména lorety, smírčí kříže a křížové cesty), které autoři do kategorie "drobných sakrálních objektů" nepočítají a dále se jimi zabývají pouze okrajově. První kapitola ("Rodí se krása kapliček") se zabývá vývojem typologie, podrobněji jsou zmiňována Boží muka, kapličky, zvoničky a kříže. Kapitola "Drobné sakrální objekty v historické oponě" přibližuje proměny vnímání a postavení DSO na Podblanicku, jež nastaly od počátku jejich zřizování jako nástrojů upevňování nové míry, až po jejich destrukci ve 2. polovině 20. století a jejich novou rehabilitaci na přelomu 20. a 21. století. V kapitole "Tradiční versus nové" se čtenáři seznámí s jinými funkcemi drobných sakrálních objektů, než jsou jen kultovně náboženské, memoriální, reprezentační, orientační a hraniční, které lze označit jako "tradiční". Mezi tyto nové sekundární funkce patří informační, environmentální či moderně estetická. Všemi funkcemi se autoři velmi podrobně zabývají. těžištěm kapitoly "Tisíc a jedna kaplička" je soupis drobných sakrálních objektů v okrese Benešov. Práce na soupisu přibližně 1500 objektů byly zahájeny na sklonku 70. let 20. století. Jsou v něm uvedeny základní údaje o každém objektu - druh a typ stavební památky (např. kaplička se zvoničkou), přesná lokalita, stavební materiál, datace vzniku či první zmínky a vysvětlující poznámky. Následuje stručná kapitola "Vybrané výsledky rozboru", ve které jsou zmíněny některé zajímavosti (např. převážný výskyt kamenných žulových křížů v jihozápadním cípu okresu či masové rozšíření litinových křížů ve 2. polovině 19. století, a dále "Památkově chráněné objekty" obsahující přehled objektů zanesených pro okres Benešov v Ústředním seznamu kulturních památek. Kapitola "Drobná sakrální současnost" zmiňuje některé aktivity obcí a místních občanských sdružení zaměřené na využití sakrálních objektů například v rozvoji turistického ruchu. O možnostech a metodice oprav drobných sakrálních objektů pojednává kapitola "První pomoc kapličkám". Závěr "Příběhu kapliček" patří seznamu použité literatury a českému a anglickému souhrnu.

Publikaci společně vydaly Český svaz ochránců přírody Vlašim a Muzeum okresu Benešov za podpory Nadace Open Society Fund Praha a obcí okresu Benešov (podle abecedy): Benešov, Bílkovice, Bystřice u Benešova, Čechtice, Čerčany, Divišov, Drahňovice, Dunice, Hulice, Chotýšany, Kamberk, Krhanice, Maršovice, Mnichovice, Neustupov, Neveklov, Pavlovice, Psáře, Pyšely, Sedlec-Prčice, Stranný, Struhařov, Střezimíř, Šetějovice, Tehov, Třebešice, Týnec nad Sázavou, Vlašim, Votice a Všechlapy.


reklama

Pavel Pešout, Jan Urban
Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist