https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/proc-lide-starnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč lidé stárnou?

1.7.2000
Všichni stárneme. S tímto nezvratitelným faktem se musí vyrovnat každý člověk. Jsou však pravidla stárnutí dána, nebo je můžeme změnit? Jsou tu vůbec nějaká pravidla? Na tyto a další otázky se pokouší odpovědět Steven N. Austad v knize "Proč stárneme".
 

Na počátku se autor snaží formulovat definici stárnutí. Tento proces podle něj začíná přibližně mezi 10 a 11 rokem. Důvodem pro tuto domněnku je nejnižší procento úmrtnosti lidí v tomto věku. Před i za touto hranicí úmrtnost stoupá. "Rychlost, s níž pravděpodobnost smrti roste s naším věkem, je výborným měřítkem všeobecné rychlosti našeho stárnutí," tvrdí Austad. "Můžeme ovšem zemřít v každém věku. Věčné mládí neznamená věčný život. Nehoda se vždycky lidem může přihodit. Budete-li žít dost dlouho, vaše tělo třeba nebude stárnout, budete však vystaveni nebezpečí smrti v autě, při letecké katastrofě, při pádu panelu… V zásadě je to tak, že čím jsme starší, tím více se zvyšuje pravděpodobnost, že zemřeme, a to zvyšování je způsobeno chátráním, které je průvodním jevem stárnutí," argumentuje dále.

Kniha také popisuje oblasti, které jsou pověstné dlouhověkostí svých obyvatel (Hunza, Kavkaz, Vilcabama v Andách). Zde je abnormálně velký počet lidí, kteří se dožívají více než sta let. Austad však tento fenomén zpochybňuje. Neexistují totiž žádné záznamy o datu narození těchto lidí, a proto se domnívá, že neříkají o svém věku pravdu. Několik takových případů bylo i prokázáno.

Autor se však nezabývá pouze definicemi stárnutí a dlouhověkosti. Zkoumá různé vlivy na rychlost stárnutí, například funkci hormonů či dědičnosti, nebo rozdíly mezi pohlavími. "Konkrétně: úmrtnost žen je nižší, a proto doslova v každé kultuře žijí ženy déle," říká. Tento jev podle něj způsobuje lepší vybavenost k přežití. Ženy mají díky estrogenu nižší hladinu cholesterolu v krvi a také bdělejší imunitní systém.

V posledních kapitolách knihy se autor zabývá prostředky a postupy, jenž by pomohly stárnutí zpomalit. Popisuje účinky léku melatoninu a steroidního hormonu DHEA. Tyto léky sice zjevně stárnutí brzdí, ale bohužel mohou mít i mnoho negativních dopadů. A tak nakonec zůstane čtenáři jediná jistota. Zaručený lék proti stárnutí nikdo zatím neobjevil a my můžeme chátrání naší tělesné schránky ovlivnit jedině svým životním stylem.


reklama

Lucie Domonkošová
Redaktorka EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist