https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/sbornik-cennych-informaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sborník cenných informací

1.5.1998
Nenápadná šedivá brožura "Zkušenosti měst a obcí s tříděním a využíváním komunálních odpadů v České republice" obsahuje více informací, než by titul naznačoval. Hnutí DUHA Olomouc v ní soustředilo především příspěvky ze stejnojmenného semináře (pořádaného ve spolupráci s Ekologickým právním servisem a městem Šternberk) konaného v městě Šternberku v květnu 1998.
 

Sborník obsahuje statě o skládkování a spalování odpadů, o možnostech kompostování v obecním měřítku i na zahrádce, o systémech separovaného sběru odpadů, o možnostech uplatnění druhotných surovin na trhu (tento velmi zajímavý příspěvek je bohužel dosti stručný) i o programech na minimalizaci vzniku komunálních odpadů. Pozornost je věnována i právní úpravě postavení obcí v procesu nakládání s odpady. Konkrétní systémy nakládání s komunálním odpadem jsou demonstrovány na příkladu Dubnice nad Váhom, Nové Paky, Šternberku a Ústí nad Labem.

Vydavatelé sborníku si dali práci se zařazením i dalších informací, které z brožurky dělají více než obyčejný sborník příspěvků. Najdeme zde mj. srovnávací tabulku některých systémů třídění odpadu v obcích v ČR, vzor obecně závazné vyhlášky o nakládání s komunálním odpadem, přehled typů nádob pro svoz a třídění odpadu včetně orientačních cen a především dosti obsáhlé seznamy adres zpracovatelů druhotných surovin, výrobců sběrových nádob, dodavatelů kompostáren i zařízení na využití bioplynu.

Sborník by mělo být možno získat (i v elektronické podobě na disketách) na adrese Hnutí DUHA Olomouc, Křížkovského 14, 772 00 Olomouc.


reklama

Radek Svítil
Redaktor EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist