https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/uryvek-tiche-labyrinty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úryvek - Tiché labyrinty

1.1.1998
Zasvěcení lesa spočívá v tom, že skutečnost se odhaluje ve svém počátku, ve svém zrodu. Obnažují se kořeny tvaru, zapuštěné do beztvarého. Při lesním zasvěcení se stáváme svědky zrodu věcí ve vidění. V navyklém vnímání nám zrod věcí uniká. Naléváme materii, s níž se setkává zrak, do připravených a neměnných kadlubů smyslu, spjatého s ustáleným tvarem. Proto se z našeho světa ztratilo překvapení a dobrodružství.
 

Obálka knihy Tiché labyrinty

V lese se tyto kadluby rozvíjejí, jsou roztříštěny tvarovou změtí, bujením a splétáním se, jež narušuje známé formy a vymyká se slovům. A přece tu věci nezanikají v chaosu. Setkáváme se tu s věcmi v okamžiku jejich zrodu, v okamžiku, kdy jsou nejskutečnější. V tomto zasvěcení nejde o znovuzrození jednotlivé existence, nýbrž o znovuzrození světa věcí, o obnovu skutečnosti.


reklama

Michal Ajvaz a Petr Hruška

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist