https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/uz-poznate-moudivlacka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Už poznáte moudivláčka?

1.5.2003
V průběhu posledních dvou let se podařilo aktivnímu nakladatelství Academia obohatit knižní trh o dvě pěkné původní knížky, na které čeká široká veřejnost zájemců o přírodu už několik desetiletí. Jde o dva standardně vybavené příruční atlasy dvou nejvýznamnějších skupin obratlovců, které jsou svým obsahem a vybavením zcela srovnatelné s velkou nabídkou podobných příruček, jaké mají už léta k dispozici laičtí a odborní zájemci o přírodu ve většině zemí Evropy.
 
Samozřejmě nejde o první pokus v tomto směru. Vědecký výzkum jak ptáků, tak i savců dosáhl u nás v posledním půlstoletí obrovského rozvoje a není tedy divu, že je o tuto dobře prozkoumanou část naší přírody eminentní zájem i mezi širokou obcí našich zvídavých milovníků a pozorovatelů přírody.

Bohužel zatím nebyla tato poptávka zcela uspokojena ani u tak tradiční skupiny, jako jsou ptáci, i když právě této skupině bylo v minulosti věnováno několik určovacích příruček z pera českých autorů - Jirsíka, Černého, Baláta a dalších. A tak na svou dobu dobré publikace už sotva mohly konkurovat obrovské nabídce moderních určovacích atlasů "petersonovského" typu, v nichž má laický čtenář k dispozici vedle sebe sestavené barevné obrázky příbuzných typů s příslušným stručným textem, který jen upozorňuje a dokresluje potřebné rozlišující znaky jednotlivých druhů. Kupodivu se u nás ani nenašla odvaha k tomu, aby některá z takových prvotřídních zahraničních publikací byla přeložena do češtiny, možná i proto, že opravdoví zájemci si dovedli vybrat ve velké nabídce příruček cizích. Teď je tedy konečně na světě česká verze osvědčených příruček.

Atlas ptáků.
Repro: EkoList

Už při prolistování první z nich, Hudcových ptáků, lze konstatovat, že jde o publikaci dobře srovnatelnou se zahraniční produkcí a pro naše zájemce dobře použitelnou. Spojila se tu malířská zkušenost vystudovaného zoologa Dungela s dlouholetou výzkumnou erudicí jednoho z našich předních ornitologů a výsledek je nad očekávání dobrý. Z odborného hlediska je třeba ocenit, že tak náš zájemce dostává do ruky úplný přehled naší ornitofauny včetně forem, které se u nás objevují jen sezónně nebo dokonce jen příležitostně a vzácně. Jsou uvedeny i odlišnosti mezi pohlavími, sezónní a vzrůstové rozdíly - jak je to pro určení ptačích druhů potřebné. Tam, kde to jde, prezentují se i snůšky, hnízda, případně typy biotopů atd. To samozřejmě není úkol jednoduchý, je-li třeba na pouhých 250 stranách představit 436 "našich" druhů. Snad i proto je průvodní text velmi úsporný, shrnující ještě rozšíření na drobných čtyřbarevných mapkách i sezónní aktivitu jednotlivých druhů na celkem srozumitelných schématech. Ostatně kniha je psána především pro laické spotřebitele - poučenější zájemce si nutné další informace najde, např. ve Fauně.

Radost pohledět

Samozřejmě je možné leccos kritizovat jak na ilustracích, tak i v textu. Poučenější ornitolog vznáší námitky k různých nedostatkům např. v barevném provedení, k proporcím některých částí těla např. u pěvců, k postojům atd. Je jistě pravda, že v publikacích určovacích by se mělo dbát především na vyjádření významných rozlišovacích znaků a vzdát se jakýchkoliv uměleckých ambicí. Sám však musím uznat (i jako zoolog), že se mi zamlouvají živé postoje zobrazených forem, a věřím, že především laická část uživatelů ocení i skutečnost, že má před sebou knížečku, kterou je radostí listovat a při tom se i pokochat tou barevnou a tvarovou rozmanitostí naší ornitofauny. Jestli právě tohle vzbudí hlubší zájem o naši přírodu a její ochranu, stojí to za to. Chápu však, že specialistu v oboru může zabolet každé nedotažení detailu v barvě nebo v tvaru. Text je naopak natolik úsporný, že se ani příliš kritizovat nedá, nicméně to podstatné, co je pro určení potřebné, v něm uživatel najde. Pro laického zájemce je dokonce možná někdy stručná charakteristika výhodou. Mapky jsou samozřejmě i díky svým rozměrům jen opravdu rámcové a přesné rozšíření jednotlivých druhů by asi bylo nutné doplnit jinde.

Atlas savců
Velmi kladně je třeba hodnotit i docela nedávno vydaný příruční atlas našich savců (Dungel a Gaisler). Je koncipován podobně jako díl o ptácích a jeho základem je opět spojení instruktivních obrázků několika příbuzných druhů s příslušným textem na dvoustranách. Vzhledem k tomu, že savců je u nás jen asi sto druhů, je tento svazek útlejší (jen 150 stran), přesto má autor textu možnost podat mnohem podrobnější a informativnější popisy jednotlivých forem. Zvláště u větších forem, kdy je dvoustrana věnována jen jedinému druhu (některé šelmy nebo kopytníci), jsou textové informace víc než dostatečné. Protože určování zejména drobných savců (netopýři, hlodavci) je na rozdíl od ptáků sotva možné jen na základě zbarvení a celkového vzhledu, je velmi cenné rozšíření počtu pérovek (zuby, lebky, ušní boltce u netopýrů atd). Tam, kde je to potřebné, jsou prezentovány i stopy, siluety, trus, požerky atd).

Atlas savců.
Repro: EkoList

Rozšíření je opět podáno v mapkách, způsob života je popsán, není nutné využívat grafy a schémata. Pokud se obrázku týče, měl ilustrátor možnost si svůj způsob podání savců už vyzkoušet na dříve vydané knížce savců, kde byl i autorem textu. V tomto podání je ovšem většina obrázků přepracována a podstatně přizpůsobena určovacím účelům. I zde je třeba ocenit snahu ilustrátora o zachycení jednotlivých forem v "živých" postojích, jež jsou u mnohých velmi zdařilé a při určování instruktivní. U podobných forem drobných savců (hlodavci, netopýři) dochází ovšem často ke zkreslení barevných odstínů, což komplikuje jejich určení čistě jen podle barevných kreseb. To je však obecně kamenem úrazu u prezentace drobných savců a nevyvarovaly se tomu ani renomované zahraniční atlasy, kde navíc mnohé srovnávané řady druhů působí strnule. Na této knížce je třeba také ocenit, že autor textu, velmi zkušený mammaliolog, dovedl do publikace vtělit i nejnovější poznatky (např. nově objevené druhy na našem území, nové biologické údaje atd). Jako celek je tedy tento atlas savců všestranně velmi zdařilý a zcela se vyrovná podobným publikacím zahraničním.

Závěrem je tedy třeba konstatovat, že oba recenzované díly Atlasu našich obratlovců jsou přes drobné nedostatky zdařilým počinem. Bude-li dosavadní soubor doplněn ještě plánovaným atlasem nižších obratlovců, bude tak naše zoologická literatura obohacena velmi potřebnými příručkami, které si jistě rád opatří každý zájemce o naši přírodu. Zdařilý obsah navíc ještě zhodnocuje jejich kapesní formát s pevnými deskami, který umožňuje praktické používání příruček přímo v terénu. Velmi sympatická je ostatně i jejich relativně nízká cena. Vzhledem ke všem těmto skutečnostem je možné našim čtenářům obě publikace doporučit. Určitě by neměly chybět v žádné knihovně zájemce o přírodu a ochranáře. Mají svou cenu jak pro poučeného specialistu, tak zejména pro nejrůznější laické zájemce i pro specialisty v jiných biologických, zemědělských, lesnických a dalších profesích.


reklama

Vladimír Hanák
Autor, zoolog, přednáší na katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist