Vegetariánství a děti
Doposud bylo u nás k tomuto tématu informací pomálu: vyšla zde brožura MUDr. Zbyňka Luňáčka z České společnosti pro výživu a vegetariánství "Vegetariánství a děti", slovenská kniha "Vegetariánské dieta" MUDr. Igora Bukovského, brožura Rostislava Siksty "Praktický průvodce veganstvím během těhotenství a dětství. Vegetariánstvím u dětí se trochu zabýval ve svých knihách o výživě i RNDr. Petr Fořt. Velmi odbornou a obsáhlou studii o vegetariánství a veganství týkající se i dětí - Stanovisko k vegetariánské stravě - vydala Americká dietetická asociace, tato studie nyní také vyšla česky, dokonce se stanoviskem České pediatrické společnosti a Společnosti pro výživu, obě tyto společnosti se k vegetariánství také vyjádřily kladně, což je u nás skutečně přelomem a vegetariány jistě potěší, že i čeští odborníci proti správně složené vegetariánské stravě nic nenamítají. (Celou brožuru Stanovisko k vegetariánské stravě je možno objednat u České společnosti pro výživu a vegetariánství na adrese info@csvv.cz.)
Vraťme se ale k zmíněné nové knize Vegetariánství a děti. Jde se o skutečně obsáhlou knihu, má téměř tři sta stránek, takže rodičům malých vegetariánů a veganů, nebo vegetariánům, kteří teprve děti plánují, bude výborným zdrojem informací a vyčerpávajícím návodem, jak zdravě stravovat své dítě. Domnívám se, že knihu mohou využít také rodiče dětí s různými potravinovými alergiemi, například na mléko.
Kniha v úvodu definuje pojmy jako vegetariánství a veganství, uvádí přehled světových vegetariánských populací a komunit a též studií zabývajících se vegetariánstvím u dětí, na nichž ale ukazují i možné problémy ve vegetariánském stravování dětí.
V druhé části je vynikající obsáhlý, přes šedesát stran dlouhý, přehled doporučených dávek vitaminů, minerálů, tuků a bílkovin a jejich zdrojů ve vegetariánské stravě. Ve třetí části knihy jsou popsány dlouhodobé zkušenosti rodičů malých vegetariánů (škoda jen, že tato část nebyla vydavatelem doplněna o nějaké české příklady. Podobně knize chybí česká předmluva, domnívám se, že např. MUDr. Luňáček z České společnosti pro výživu a vegetariánství by byl pro ni pravou osobou).
Některé části knihy jsou věnovány výchově vegetariánů, radí například, jak reagovat na některé nepřátelské reakce okolí, jak vysvětlovat dětem stravovací odlišnosti apod. Kniha se věnuje i výživě v těhotenství, podrobně se zabývá kojením, přikrmováním i úplným přechodem na pevnou stravu. Dále je zde užitečný přehled o krmení malých dětí, od kojení až do dvou let, s doporučovanými dávkami, výčtem vhodných potravin a autorky též upozorňují na hlavní alergeny a jiné rizikové potraviny, kterým je lepší se u přípravy jídla pro malé děti vyhnout. Kniha obsahuje i recepty na dětská vegetariánská jídla a v závěru knihy jsou rozebrány i některé běžné otázky týkající se vegetariánství. Je v ní tedy vše co, v takové příručce má být.
Drobnou nevýhodou by snad mohlo být, že kniha vychází z angloamerických reálií, takže některá jídla mohou být pro nás poněkud nezvyklá, nicméně právě vegetariáni jsou ve své kuchyni zvyklí používat méně obvyklé suroviny, takže jim to jistě nebude vadit. A navíc, nemusíme přece přebírat úplně vše, co v knize je.
Pokud bych měl ke knize nějaké výhrady, byly by k chybějícímu rejstříku, který v původním anglickém vydání je, a také k překladu, který je sice většinou dobrý, ale překladatel svou práci občas ošidil v kapitolách o potravinách a u receptů. Pravděpodobně není příliš zběhlý v gastronomické terminologii, takže některé potraviny překládá chybně: Parmesan cheese přece není strouhaný sýr (s. 205), curry není jen koření, ale i název pro jídlo (s. 187), flour tortilla není "mexická (kukuřičná) placka", ale naopak pšeničná tortila, plantains nejsou "malé banány plantanos", ale naopak velké banány na vaření (s. 196), "kanolový olej" je řepkový olej, cumin není obyčejný kmín, ale aromaticky i chuťově zcela odlišný římský kmín (s. 243), silken tofu není "pomázánka tofu", ale druh tofu (s. 189), choline není kyselina listová atd.
Za posledních patnáct let prodělala česká gastronomie velký skok k lepšímu, dnešní nabídka v obchodech je vynikající, takže asi není nutné například místo cottage cheese a ricoty uvádět tvaroh a lučinu apod. Pokud chtěl vydavatel knihu přizpůsobit českým poměrům, bylo by vhodnější do závorky uvést, čím některé méně obvyklé suroviny nahradit. Horší je, že překladatel si zřejmě někde nevěděl rady vůbec a pak prostě seškrtal celé pasáže, opět zejména u potravin. Na straně 237 vynechal ze dvanácti potravin dvě, na straně 238 zmizela guacamole apod., ale i hned v úvodu například vypustil důležitou pasáž vysvětlující rozdíly mezi striktním vegetariánstvím a veganstvím (s. 23).
Jako celek je však kniha výborná a pro vegetariánské rodiče je skutečně nezbytnou příručkou, podnětná samozřejmě bude i pro babičky a dědečky, či zbytek rodiny malých vegetariánů, které jistě uklidní, že jejich vnoučata opravdu maso nepotřebují, že nebudou trpět nedostatkem bílkovin, či železa a že naopak budou silné a zdravé a budou též vědět, co jim mohou připravit k jídlu. Neméně užitečná bude pro dětské lékaře, pediatry, kteří se zajímají o alternativní stravování, nebo mají v péči vegetariánské, či veganské děti. Tato kniha byla začátkem října vyhlašena Českou společností pro výživu a vegetariánství "Vegetariánskou knihou roku 2004".
reklama