https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/fiala-vladimir-namestske-rybniky-a-jejich-ptactvo-1885-2008
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměšťské rybníky a jejich ptactvo 1885 - 2008

autor: Fiala, Vladimír | místo vydání: Jihlava | vydavatel: Česká společnost ornitologická | rok vydání: 2009 | počet stran: 347 | cena: 300 Kč
Obálka knihy

Ornitologická bibliografie Vladimíra Fialy má svoji 91. položku, která představuje souhrn výsledků za půl století jeho působení na nejvýznamnější rybniční soustavě Českomoravské vrchoviny. Náměšťské rybníky učarovaly již autorovy předchůdce Václava Čapka, Jindřicha Mrázka a Otakara Smítala, jejichž data autor také zpracoval. Publikace tak představuje unikátní přehled vývoje avifauny na ucelené rybniční soustavě za více než 120 let. Téměř pravidelné kontroly rybníků Vladimíra Fialy v týdenních intervalech po tak dlouhou dobu nutno považovat za světový unikát. K dnešnímu dni autor strávil na Náměšťských rybnících přes neuvěřitelných 1 800 dní, což je vlastně v souhrnu 5 let života.

Celobarevná publikace obsahuje na 350 stranách téměř 200 autorových fotografií a přes 60 grafů. První autorovy fotografie Náměšťských rybníků, které dokládají jejich tehdejší stav, pocházejí z roku 1957. I přes obrovské množství dat je kniha psána čtivě a je spíše souhrnem zkušeností našeho předního terénního amatérského ornitologa, který své postřehy z biologie, ekologie a etologie vodních ptáků popisuje často formou svých zážitků. Publikaci je možné zakoupit v Jihlavské pobočce ČSO.

autor: Fiala, Vladimír

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist