https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/galova-irena-se-simpanzi-ve-dne-v-noci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Se šimpanzi ve dne v noci

autor: Gálová, Irena | místo vydání: Praha | vydavatel: Brána | rok vydání: 2010 | počet stran: 248 | cena: 269 Kč
Se šimpanzi ve dne v noci
Z deníků ošetřovatelky v zoo. Kniha je literárním zpracováním deníků, které si psala o své práci se šimpanzi Anastázia Kolárová, ošetřovatelka pracující 39 let v bratislavské zoo. Je to příběh čtyř šimpanzů – Lucille, Binga, Uschi a Dorky. Lucille se narodila v africké džungli a matku jí před očima zabili pytláci. Až po roce pobytu v zoo se začala smát. Projevovala nesmírně mnoho citu a uměla leccos. Bingo jako mládě měl milou, rošťáckou tvářičku a neustálou chuť tropit neplechy. Vyrostl z něho mohutný silák, ale za ušima měl pořád. U malé Uschi zjistili vážnou srdeční nemoc, v době dlouhodobé léčby byla výlučně v péči své ošetřovatelky. Bydlely v pokojíčku opičince, spávaly ve společné posteli. Vracení uzdravené Uschi matce se neobešlo bez problémů – tehdy s nimi paní Anastázia prožila v kleci 92 hodin nepřetržitě. Další mládě, Dorku, šimpanzice Gábina hned po narození odvrhla. Anastázia s ní pak 10 měsíců pobývala doma na „mateřské dovolené“. Jen co se šimpanzí holčička vybatolila z plenek, ráda napodobovala svou ošetřovatelku. Ke všemu se připletla, čímž ji nejednou dostala do svízelné situace. Z deníků se čtenář dozví o šimpanzech mnoho zajímavého. Jsou psány spontánně, perem vnímavé pozorovatelky a odbornice, která má i sympatický smysl pro humor. Knihu doplňuje velké množství autentických fotografií.
autor: Gálová, Irena

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist