https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/goodallova-jane-pohled-oknem-tricet-let-se-simpanzi-v-gombske-rezervaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pohled oknem - Třicet let se šimpanzi v Gombské rezervaci

autor: Goodallová, Jane | místo vydání: Praha | vydavatel: Paseka | rok vydání: 2011 | počet stran: 264 | cena: 350 Kč
Pohled oknem Významná, světově proslulá etoložka se ohlíží za svým třicetiletým působením v Africe a podává ságu volně žijících šimpanzů, jejichž studiu se věnovala. Za svého dlouholetého výzkumu odkryla mnoho z jejich života, ale i ukázala, že toho o nich ještě stále všechno nevíme, například o jejich agresivitě, hloubce jejich starostlivosti či míře jejich vcítění. Šimpanzi, naši nejbližší příbuzní, nám ukazují naši dávnou minulost, díky nim se dozvídáme i o vlastním místě v životě. Jane Goodallová (1934), světově proslulá anglická etoložka, zasvětila celý svůj život výzkumu šimpanzů. Jako třiadvacetiletá odjela do Afriky a stala se asistentkou proslulého paleontologa a antropologa Louise Leakeyho. Na jeho doporučení pak odjela do Tanzanie, aby se věnovala výzkumu volně žijících šimpanzů v národním parku Gombe. V roce 1965 obhájila doktorát na univerzitě v Cambridgi. Vrátila se do Afriky a založila tam výzkumné centrum, které od roku 1967 vede. V roce 1977 založila Institut pro výzkum, vzdělávání a ochranu divoké přírody, nesoucí její jméno. Bojuje za šetrné zacházení s lidoopy při biomedicínských experimentech, za zákaz jejich lovu pro potravu či pro peníze, za zachování jejich životního prostředí, ale i za uchování kulturního dědictví místního obyvatelstva.
autor: Goodallová, Jane

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist