https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/hruskova-marie-holeckova-marie-za-pamatnymi-stromy-vysociny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za památnými stromy Vysočiny

autor: Hrušková, Marie; Holečková, Marie | místo vydání: Beroun | vydavatel: Marie Holečková | rok vydání: 2008 | počet stran: 143 | cena: 219 Kč
Za památnými stromy Vysočiny Stromy jsou zvláštní rostliny. Mohutné, vysoké, jako by spojovaly zemi a nebe. Jsou schopny vystačit si samy - a přece žijí s lidmi a pro lidi. Protože stromy - to není je kmen se zelenou korunou větví ani jen plnometry dřeva nebo košíky uzrálých plodů. Stromy žili na Zemi dávno před lidmi a svými životy umožnili lidem existenci, od pradávna byly nenahraditelné pro užitek a ochranu, které lidem poskytovaly. Stromy výjimečné vzrůstem nebo věkem byly považovány za sídla bohů - za stromy posvátné. ** Stromy mají nezastupitelný význam i v současnosti, třebaže díky technickému pokroku a rozvoji civilizace jsou lidé nyní těmi silnějšími. Přesto i dnes stromy tvorbou kyslíku a vůní květu ozdravují ovzduší, udržují vláhu, zachytávájí zákeřný prah a brání větru. Zůstávají domovem ptactva i hmyzu, svou melebností, krásou a osobitostí dokáží působit na člověka. Stromy zásadně dotvářejí krajinu a ovlivňují životní prostředí. ** Stromy jsou rostliny dlouhověké, za svého života mohou provázet více než devatero lidských pokolení. Proto můžeme stromy nazývat spojníky mezi generacemi a víme, že často zůstávají jedinými žijícími svědky. Vždyť rostly už v době, kdy žili naši praprapředci, z nichž některé neznáme ani z vypravování. V době, kdy bylo přítomností to, o čem si čteme v učebnicích dějepisu. V dlouhověkosti stromů je pro nás skryto mnoho tajemných odkazů a zapomenutých souvislostí. Stromy nemluví lidskou řečí, ale jejich paměť dokáže napovědět paměti naší.
autor: Hrušková, Marie; Holečková, Marie

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist