https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/langer-jiri-atlas-pamatek-evropska-muzea-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Atlas památek - Evropská muzea v přírodě

autor: Langer, Jiří | místo vydání: Praha | vydavatel: Baset | rok vydání: 2008 | počet stran: 892 | cena: 882 Kč
Atlas památek - Evropská muzea v přírodě Unikátní publikace etnografa Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, je první moderní publikací o evropských muzeích v přírodě, a to nejen u nás, ale i v cizině. Publikace obsahuje vyčerpávající přehled muzeí v rámci abecedně řazených států. V úvodním textu seznamuje čtenáře s historickým formováním a dnešními významy pojmu muzea v přírodě, rozmanitostí jeho podob a činností a s informacemi o použití knihy jako průvodce po těchto muzeích. Tomuto záměru je věnována hlavní část s 516 hesly pojednávajícími o muzeích v přírodě v 31 evropských státech od Islandu po Ural a od severního okraje Norska po jižní Francii a jižní Bulharsko. Poloha jednotlivých muzeí je vyznačena na mapkách jednotlivých států a u významnějších muzeí najdete i orientační schéma jejich expozičního areálu. Každé heslo se začíná identifikačním odstavcem s kontaktní adresou a popisem silničního spojení z hlavního nebo všeobecně známého významného města příslušného státu. Mnohá hesla mají připojeny zmínky o množství dalších (obvykle malých) muzeích v přírodě a o památkách lidové architektury, které se vyskytují v blízkosti uvedených muzeí. Text knihy je doplněn 2500 fotografiemi. Ke každému muzeu se váže stručná historická pasáž (vznik a vývoj), podrobná charasteristika lidových staveb a jejich funkcí, charakteristika muzejních exponátů a muzejních programů a jejich popis. Publikace, kterou lze považovat za vyčerpávajícího průvodce lidovou architekturou Evropy, je určena široké veřejnosti.
autor: Langer, Jiří

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist