https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/manual-energeticky-usporne-architektury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Manuál energeticky úsporné architektury

autor: | místo vydání: Praha | vydavatel: Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Českou komorou architektů | rok vydání: 2010 | počet stran: 228 | cena: Zdarma. Ke stažení v PDF.
Manuál energeticky úsporné architektury Manuál je rozdělen do pěti oddílů, v nichž se snaží upozornit na rizika některých obvyklých řešení, na časté chyby, resp. nabídnout příklady dobré praxe. Úvodní blok shrnuje problematiku úspor energií, definuje kvalitu vnitřního prostředí, mapuje sociální a kulturní souvislosti a související právní předpisy. Novostavby/Pasivní domy je název oddílu, který zmiňuje výhody pasivních domů oproti běžným domům. Z knihy se mj. dozvíte, že pasivní dům má až desetkrát menší spotřebu energie na vytápění a že může mít otvíravá okna. Kapitola se také věnuje architektonické podobě pasivního domu. V oddíle Panelové domy se dovíte, že i panelák lze dobře změnit na pasivní dům. Panelová sídliště jsou velkým a dosud nevyužitým urbanistickým a architektonickým tématem. Klíčem k sídlištím je transformace jejich veřejného prostoru. Oddíl Změny staveb se věnuje nejen problematice větrání. Zateplení objektů je ale také výzvou pro architekty. Pro zásahy do hodnotných staveb platí heslo „méně je více". Historické stavby jsou svébytné i z hlediska stavební fyziky, přesto i u nich lze dělat úpravy směrem k nízkoenergetickému standardu. Detailní doporučení, jak správně postupovat, nabízí oddíl s názvem Stavby s kulturně-historickou hodnotou. Tým autorů se skládal z více než třiceti odborníků, každý oddíl má svého garanta. Kniha je určena architektům, projektantům i stavebníkům a je distribuována na odborných seminářích a konferencích zdarma. Stáhněte si publikaci ve formátu pdf.
autor:

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist