https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/navratilova-marketa-kolove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KoLove

autor: Navrátilová, Markéta | rok vydání: 2009 | cena: 749 Kč
KoLove
Autorka k nové knížce říká: "KoLove je nejen protipólem mé první knihy Re Cycling, ale v jistém smyslu také jejím volným pokračováním. Nenajdete zde ty, kteří vyhrávají na kočičích hlavách někde v Belgii, ani ty, kteří bojují o etapová vítězství ve Francii - možná ale poznáte sami sebe. Tato kniha je výběrem toho obrazově nejzajímavějšího a lidsky nejmilejšího, co mne potkalo při fotografování Kola pro život v letech 2004 - 2009. Na podzim roku 2003 mi dal Roman Čermák velkorysou možnost fotit Kolo pro život, které jsem do té doby znala pouze z vyprávění. Děkuji mu za důvěru a pomoc, které si velmi vážím, a která mi o šest let později umožnila vydat tuto knihu. Fotografování cyklistiky mám pomyslně rozdělené do tří šuplíků. V prvním jsou velké profesionální závody, ty přirovnávám k detektivním příběhům, kde rozhodují vteřiny, malá gesta, neočekávané emoce, rychlost a všudypřítomná pohotovost. Ve druhém šuplíku jsou závody, jež mě přiváděly na místa, která jsem do té doby znala jen z obrázků a mnohdy ani to ne. Návštěvy daleké Malajsie či odlehlé Austrálie se pro mě staly Alenčinou procházkou v říši divů. A do poslední zásuvky patří závody, které jsem začala fotit jako poslední. Svůj vztah ke Kolu pro život a ostatním amatérským závodům horských kol s oblibou přirovnávám k Vančurovu Rozmarnému létu. Objevuji místa, na něž bych se nikdy nedostala, chodím po lese, válím se v trávě a hledám. Hledám nová obrazová spojení, která by dokázala ukázat kolo v širších souvislostech, hledám to, co umožní fotkám nezestárnout. Zkouším, jak daleko lze zajít, aby na snímcích zůstalo zachováno to, co je podstatou amatérského ježdění na kole v přírodě, ale současně, aby vzniklo něco, co bude neopakovatelné a nadčasové. Na začátku jsem samozřejmě nevěděla, kam mě tento přístup přivede a jestli vůbec vzniknou fotografie, které za tu spoustu stráveného času budou stát. Takový přístup k fotografování je hrou bez pravidel a zodpovědnosti, soubojem bez protihráče a absolutní svobodou – osvobozující, ale i zavazující. O to těžší, protože vám nikdo neříká, co máte či nemáte fotit. S každým dalším vyfoceným závodem se mi ale otevíraly další fotografické možnosti i doposud neviděné a nepředvídatelné situace. Snažila jsem se vytvořit si vlastní obrazy, představy a svět. Tato kniha je proto malou zpovědí někoho, kdo má, stejně jako vy, život neodmyslitelně spojen s kolem, ale kdo na něm doposud nejezdí. Doufám, že vás alespoň trochu potěší a bude se vám líbit. " Knihu je možné si objednat prostřednictvím www Kolo pro život Zakoupenou publikaci Markéta ráda dodá s věnováním. Dovedete si představit lepší vánoční dárek pro vášnivého bikera?
autor: Navrátilová, Markéta

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist