https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/ohler-norbert-cestovani-ve-stredoveku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cestování ve středověku

autor: Ohler, Norbert | místo vydání: Praha | vydavatel: H+H | rok vydání: 2003 | počet stran: 520 | cena: 350 Kč
Tato kniha se obrací k odborníkům i laikům, kteří by si rádi udělali obrázek o způsobu života ve středověku a konkrétně o cestování, a možná by chtěli zjistit, zda "mobilita" naší doby je skutečně tak jedinečná, jak se tvrdívá."...Častokrát jsem byl na cestách - v nebezpečí na řekách, v nebezpečí od lupičů, v nebezpečí od vlastního lidu, v nebezpečí od pohanů, v nebezpečí ve městech, v nebezpečí v pustinách, v nebezpečí na moři,... v námaze do úpadu,... o hladu a žízni, v častých postech, v zimě a bez oděvu." Tato slova apoštola Pavla by mohlo tehdy potvrdit mnoho lidi, potulných kleriků a žebráků, nemocných, kupců, poutníků a rytířů. Středověk nám zanechal velké množství pramenů, v nichž se zmiňují jednotlivé aspekty cestování. Jsou to např. životopisy, kroniky, celní registry, zprávy o stavbách mostů a špitálů, obrazy..., takže autor se zabývá nejen okolnostmi, podmínkami a způsoby cestování, ale plasticky líčí i konkrétní události a fascinující lidské osudy (např. křížové výpravy, náboženské pouti, Kolumbovy výpravy, Marca Pola atd. atd.).
autor: Ohler, Norbert

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist