https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/skorepa-hynek-lesy-drahanske-vrchoviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy Drahanské vrchoviny

autor: Skořepa, Hynek | místo vydání: Boskovice | vydavatel: Albert | rok vydání: 2006 | počet stran: 156 | cena: 175 Kč
Lesy Drahanské vrchoviny Svěží publikace prokazuje dvojí službu. Na jedné straně laickou veřejnost dobře poučí a přivádí ke spoluodpovědnosti za les, ve kterém hledá uvolnění nebo třeba užitek. Na straně druhé nezkresleně představuje lesníky, kteří za svého života nestihnou vykonat vše co les potřebuje a úkol musí předat následovníkům, protože život lesa nikdy nekončí.… Kniha obsahuje rozšířené a doplněné texty ke stejnojmenné výstavě, která proběhla ve výstavních prostorách Muzea Boskovicka na jaře roku 2006 a poté putovala do dalších muzeí v okolí Drahanské vrchoviny. Drahanská vrchovina je zde pojata jako přírodní lesní oblast, tedy poměrně rozsáhlé území táhnoucí se od Brna na jihu až po Bouzov na severu. Snahou autora a jeho spolupracovníků bylo přiblížit zdejší významná lesní společenstva, nastínit způsoby hospodaření v lesích v minulosti a v současnosti či připomenout regionálně významné lesníky v dřívějších dobách. Dozvíte se třeba, jak se vyvíjelo lesní hospodářství v oblasti a jaký vliv mělo na proměnu druhové skladby zdejších lesů, jakým způsobem se v lesích pálilo dřevěné uhlí a vápno nebo vyráběla kolomaz, jaká zvěř v nich žila v minulosti či které ze zajímavých organizmů zde najdeme dnes. Knihu doplňují vzpomínky Josefa Wettera a Vladimíra Tesaře na jejich lesnické začátky, les a lidi kolem něj před asi šedesáti lety.
autor: Skořepa, Hynek

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist