https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/vondracek-vladimir-prima-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prima klima

autor: Vondráček, Vladimír | místo vydání: Velké Bílovice | vydavatel: TeMi CZ | rok vydání: 2009 | počet stran: 148 | cena: 170 Kč
Prima klima
Předpovědi počasí patří ve vysílání rozhlasu i televize k nejčastěji a nejbedlivěji sledovaným zprávám. Podle nich se řídí veškerá práce venku, organizují se výlety a volí oblečení, ale krom toho ovlivňují více či méně bezpočet dalších činností. Pro Angličany je počasí prý dokonce jedním z nejdůležitějších konverzačních témat. Ač známe různé podoby jevů odehrávajících se v ovzduší, většinou nevíme jak k nim dochází, co se při nich děje a proč to vůbec tak je. Vysvětlení se nachází v této knížce. Sepsal ji populární „televizní“ meteorolog RNDr. Vladimír Vondráček, jenž nám přes třicet let předpovídal, jak bude dnes, zítra a příště. A sepsal ji navýsost zábavně a zajímavě. Meteorologie v jeho podání je svěže poučným výletem do vzdušných výšin a zemských dálav. Své vyprávění o povětrnosti zamířil na řadu palčivých a problémových otázek. Například: Jaké extrémní teploty vydrží člověk? Proč nás v zimě ze všeho nejdříve zebou nohy? Které roční období trvá u nás nejdéle? Kdy se na nás valila a povalí velká voda? Jak vznikají bouřky a uragány? Kde je na naší planetě klimatický ráj? A jaké klima panuje tam či onde a jaké jsou klimatické rekordy? Kam se vyplatí cestovat za odpočinkem? Jaké bylo a jaké bývá počasí u nás i ve světě? A jak se vůbec předpovídá? A mnoho dalších, z nichž si dokážeme utvořit barvitou představu, jaký fyzikální kolotoč rotuje nad našimi hlavami a co jej roztáčí. To vše autor sděluje nejen slovem, ale i tabulkami, mapkami, obrázky. Spolu s ním pomáhá meteorologické taje prosvětlit svými originálními kresbami Jiří Slíva.
autor: Vondráček, Vladimír

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist