https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/177-japonskych-tresni-v-karvine-se-pysni-titulem-alej-roku-2014
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

177 japonských třešní v Karviné se pyšní titulem Alej roku 2014

7.1.2015 01:32 | KARVINÁ (Ekolist.cz)
Město v oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším, spojované především s těžními věžemi a černými haldami, nabízí díky aleji na jaře nečekaně romantický zážitek
Město v oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším, spojované především s těžními věžemi a černými haldami, nabízí díky aleji na jaře nečekaně romantický zážitek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika
Alejí roku 2014 se stalo stromořadí japonských třešní lemující hlavní městskou Třídu 17. listopadu v Karviné. Z jednašedesáti nominovaných stromořadí ji lidé v internetové anketě přidělili 1326 hlasů. Druhou příčku obsadila platanová alej v jihomoravské Strážnici s 850 hlasy a třetí místo patří aleji v Belgické ulici na pražských Vinohradech se 741 hlasy. Anketu pořádá nevládní organizace Arnika, která v jednotlivých regionech vyhlásí i krajské vítězky.
 

Vítěznou alej do soutěže nominoval Ivan Ďurovič, který se zúčastnil ankety Alej roku už potřetí. Dvakrát nominoval aleje z různých částí republiky, alej z města, ve kterém žije, představil v soutěži poprvé. „Touto alejí chodívám již mnoho let každý den na své pracoviště. Znám alej velmi důvěrně, líbí se mi každý den, a když přijde její nejkrásnější čas na konci dubna, každého potěší," vysvětluje své rozhodnutí. „Měl jsem možnost o anketě informovat mnoho lidí a především Karviňáci vzali anketu i alej za svou. Děkuji všem, kteří podpořili hlasem Sakurovou alej v Karviné,“ dodává Ivan Ďurovič.

Stromy a zejména jejich souvislé linie jsou v našich městech významným prvkem, který zpříjemňuje prostředí, tlumí hluk a omezuje prašnost, vysvětluje vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky. „Stromy také zvyšují atraktivitu místa k bydlení a Karviná může být na svých 177 sakur rozhodně pyšná,“ říká Marcela Klemensová za pořadatele ankety. Město v oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším, spojované především s těžními věžemi a černými haldami, nabízí díky nim nečekaně romantický zážitek. Nejintenzivnější zážitek nastává na jaře, kdy jsou posety tisíci růžových květů.

Stromy okolo silnic, městských ulic, ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří, připomíná anketou Arnika
Stromy okolo silnic, městských ulic, ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří, připomíná anketou Arnika
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika

Podle Ivana Ďuroviče i pořadatelů si pozornost zaslouží všechny aleje. „Děkuji všem, kteří hlasovali i pro ostatní aleje. Protože každá je krásná, má své místo na zemi, má své zjevné i tajné obdivovatele" pokračuje Ďurovič. Především pak děkuje těm, kteří zakládají nové aleje, jež budou v plné kráse obdivovat naši vnuci.

„Aleje jsou úchvatným fenoménem nejen našich měst, ale i celé středoevropské krajiny, a musíme si je chránit," připomíná mluvčí Arniky Vratislav Vozník. V létě podle něj poskytují linie stromů cestovatelům ochranu před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. A nabízí útočiště řadě druhů živočichů. „Stromy okolo silnic, městských ulic, ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří, a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku,“ vysvětluje význam alejí i ankety Vratislav Vozník.

Kromě pořádání ankety iniciovala Arnika petici „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Také díky ní se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 155 tisíc stromů.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist