https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ateny-opet-zahalil-oranzovy-opar-prach-ze-sahary-pohltil-i-akropoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Atény opět zahalil oranžový opar, prach ze Sahary pohltil i Akropoli

24.4.2024 16:26 | ATÉNY (ČTK)
Héfaistův chrám v Aténách. Ilustrační foto
Héfaistův chrám v Aténách. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Řecké hlavní město Atény zahalil oranžový opar způsobený prachem ze Sahary. Podle řeckých úřadů je koncentrace prachu v ovzduší jednou z nejvyšších od roku 2018. Řecko se přitom se saharským prachem potýkalo již na přelomu března a dubna, podobně jako další části jižní a střední Evropy, včetně Česka.
 

Kvalita ovzduší se zhoršila v mnoha částech Řecka a dnes ráno už nebyla kvůli prachu vidět ani aténská Akropole, napsal zpravodajský web BBC. Písečný mrak sahal mnohem severněji, a to až do Soluně. Meteorolog Kostas Laguvardos výhled z jedné meteorologické stanice přirovnal k pohledu na Mars.

Řekové s dýchacími potížemi byli vyzváni, aby omezili pobyt venku, nosili ochranné respirátory a vyhýbali se cvičení, dokud se oblaka prachu nerozptýlí. Oblačnost by měla podle předpovědí ustupovat v průběhu dne.

Sahara uvolňuje 60 až 200 milionů tun minerálního prachu ročně. Většina rychle klesá k Zemi, ale část jemného prachu může urazit obrovské vzdálenosti a někdy se dostane až do Evropy.

Řečtí hasiči v úterý zaznamenali 25 požárů za uplynulých 24 hodin. Jeden požár vypukl poblíž námořní základny na ostrově Kréta, kde se teploty vyšplhaly nad 30 stupňů Celsia. Podle místních zpráv byly kvůli požáru evakuovány rodinné domy a mateřská škola.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist