https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/australske-pozary-se-dotkly-tri-ctvrtin-obyvatel-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australské požáry se dotkly tří čtvrtin obyvatel, ukázal průzkum

25.2.2020 00:30 | CANBERRA (ČTK)
Rozsáhlé požáry v Austrálii se přímo či nepřímo dotkly více než tří čtvrtin obyvatel země, tedy 18 milionů lidí. / Ilustrační foto
Rozsáhlé požáry v Austrálii se přímo či nepřímo dotkly více než tří čtvrtin obyvatel země, tedy 18 milionů lidí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozsáhlé požáry v Austrálii se přímo či nepřímo dotkly více než tří čtvrtin obyvatel země, tedy 18 milionů lidí. Vyplývá to z průzkumu, který minulý týden zveřejnila Australská národní univerzita (ANU). Nová data ukázala také to, že Australané byli nespokojení s tím, jak se ke katastrofálním požárům postavila federální vláda. Citelně klesla i důvěra v premiéra Scotta Morrisona.
 

"Zjistili jsme, že asi tři miliony lidí - což je více než 14 procent dospělých Australanů - byly požárům přímo vystaveny," uvedl hlavní autor průzkumu Nicholas Biddle. Podle něj odborníky překvapilo, že důsledky požárů jsou tak dalekosáhlé a že ovlivnily životy téměř všech obyvatel.

Mezi ty, kteří měli s požáry přímou zkušenost, sociologové počítali lidi, jimž oheň poškodil dům či jiný majetek, kteří byli v přímém ohrožení požárem nebo dostali příkaz k evakuaci. Dalších 64 procent dotázaných uvedlo, že důsledky ničivých požárů pocítili nepřímo - znají například osobně někoho, komu požár zničil dům, museli se potýkat s dusivým kouřem nebo zrušit plánované cesty. Celkem v průzkumu odpovídalo přes 3000 respondentů.

Průzkum ukázal také to, že Australané za poslední měsíce ztratili velkou část důvěry ve schopnosti federální vlády. "Pouze 27 procent respondentů uvedlo, že vládě důvěřuje... to je jeden z největších poklesů za tak krátký časový úsek," řekl Biddle. Hněv veřejnosti se obrátil zejména proti premiérovi Morrisonovi. Ten měl ještě loni v červnu na žebříčku popularity politiků 5,25 bodu na desetibodové škále, nyní to bylo už jen 3,92 bodu.

Ničivá a výjimečně dlouhá sezona požárů si v Austrálii od loňského září vyžádala nejméně 33 životů a podle odhadů zahubila až jednu miliardu zvířat. Živel zničil přes 3000 domů a shořelo asi 117.000 kilometrů čtverečních porostu, což skoro odpovídá rozloze Česka a Slovenska dohromady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist