https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/australsti-hasici-zachranili-vzacne-prehistoricke-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští hasiči zachránili vzácné prehistorické stromy Video

19.1.2020 00:20 (ČTK)
Australským hasičům se podařilo před lesním požárem zachránit skupinu kriticky ohrožených prehistorických stromů, které ve volné přírodě rostou na jediném místě na světě ve státě Nový Jižní Wales.
Australským hasičům se podařilo před lesním požárem zachránit skupinu kriticky ohrožených prehistorických stromů, které ve volné přírodě rostou na jediném místě na světě ve státě Nový Jižní Wales.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Australským hasičům se podařilo před lesním požárem zachránit skupinu kriticky ohrožených prehistorických stromů, které ve volné přírodě rostou na jediném místě na světě ve státě Nový Jižní Wales. Vzácná wollemie vznešená byla dlouho známá jen v podobě zkamenělin z dob dinosaurů, než několik desítek exemplářů objevil v roce 1994 zaměstnanec správy národního parku Wollemi.
 
Vzácný strom wollemie.
Vzácný strom wollemie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Prehistorické stromy, kterých v současnosti ve volné přírodě přežívá méně než 200, rostou v odlehlé hluboké rokli národního parku v australských Modrých horách severozápadně od Sydney a dosahují stáří 500 až 1000 let. Tým hasičských specialistů se na místo spustil z vrtulníků, když se do lokality koncem loňského roku blížily ničivé lesní požáry, uvedl ve čtvrtek podle agentury AP představitel správy národních parků David Crust.

Hasiči na místě instalovali zavlažovací systém napájenými místními vodními zdroji, aby stromy udrželi vlhké. Letadla hasičského sboru na okolní lesy vypouštěla látku zpomalující hoření, aby zamezila rychlému postupu požáru a snížila jeho intenzitu.

Wollemie vznešená je přísně chráněná - konkrétní lokalita ve státě Nový Jižní Wales je veřejnosti utajena a do celé oblasti je vstup zakázán. "Toto je jediné místo, kde wollemie vznešená roste, a to ještě ve velmi malém počtu," připomněl Crust.

Podle ministra životního prostředí státu Nový Jižní Wales Matta Keana operace prehistorické stromy zachránila, i když některé z nich byly ožehnuty. "Tyto stromy přežily dinosaury, takže když jsme viděli, že se k nim blíží oheň, museli jsme udělat vše, co bylo v našich silách, abychom je zachránili," prohlásil Kean.

Rozsáhlý požár, který jehličnany ohrožoval, se tento týden podařilo dostat pod kontrolu poté, co spálil 510.000 hektarů porostu. Zničil přitom 90 procent přírodní rezervace Wollemi National Park, který se rozkládá na ploše 5000 hektarů a kde vzácné wollemie vznešené rostou, napsala agentura AP.

V Austrálii začaly požáry loni v září. O život přišlo 28 lidí, spáleno je 2600 domů a zničeno více než deset milionů hektarů porostů, což je území větší, než je rozloha České republiky. Dnes do oblastí sužovaných požáry přišel netrpělivě očekávaný déšť a zlepšil kvalitu ovzduší měst jako Sydney či Melbourne, která v posledních dnech halil oblak dýmu a působil jejich obyvatelům dýchací potíže.

Wollemie vznešená (Wollemia nobilis) rostla na naší planetě už před 175 miliony let. Dlouho byla považována za vyhynulou, než několik desítek exemplářů objevil v roce 1994 strážce národního parku David Noble. Dnes je možné wollemie vidět v botanických zahradách po celém světě, včetně těch českých.

V angličtině strom nese nepříliš přesné jméno Wollemi pine (borovice wollemi), přestože s borovicemi nemá tento jehličnan příliš společného. Patří totiž do čeledi blahočetovitých (araukáriovitých).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist