https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/botanicka-zahrada-praha-predstavi-od-19.dubna-migraci-tropickych-motylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada Praha představuje migraci tropických motýlů

19.4.2024 19:29 | PRAHA (ČTK)
Monarcha stěhovavý
Monarcha stěhovavý
Botanická zahrada Praha v Troji nabízí opět výstavu exotických motýlů. Letošní ročník se zaměří na jejich migraci. Desítky druhů tropických motýlů mohou zájemci vidět od 19. dubna do 2. června ve skleníku Fata Morgana, a to denně kromě pondělí od 09:00 do 19:00. Součástí bude i panelová výstava o ochraně motýlů nebo výstava vyhynulých druhů.
 

"Téma migrace je velmi zajímavé a my poodhalíme tajemství, proč někteří motýli cestují často až tisíce kilometrů. Těší mě, že se v letošním roce kromě toho zaměřujeme i na ochranu motýlů, kteří žijí v našich zeměpisných šířkách, spolupracujeme přitom s Českým svazem ochránců přírody," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý. Skleník Fata Morgana hostí výstavu tropických motýlů už od svého zpřístupnění pro veřejnost v roce 2004, tedy 20 let. "Tato výstava patří každoročně k nejnavštěvovanějším akcím a v posledních letech ji zhlédne vždy okolo 100.000 zájemců," dodal Černý.

Do Prahy doputuje přes 5000 kukel z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Lidé budou moci spatřit tropické druhy jako například Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý.

Součástí přehlídky živých motýlů ve skleníku Fata Morgana je i výstava vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Exponáty pocházejí z Afriky, Indonésie, Nové Guineje či Himálaje. Doplňují je akvarely akademického malíře Otakara Řípy, které umělecky ztvárňují barevnost a tvarovou rozmanitost exotických zástupců řádu Lepidoptera. Byly vytvořeny podle skutečných exponátů motýlů. Tato výstava je umístěna do prostor malého sálu v multifunkčním objektu v Ornamentální zahradě.

Zároveň zahrada připravila expozici k Roku motýlů 2024. Představí vybrané zajímavosti ze života motýlů a poskytne několik tipů na jejich ochranu. Panelová výstava bude od 30. dubna do 18. května umístěna u vstupu do areálu zahrady u pokladny Fata Morgana.

O víkendech a svátcích botanická zahrada nabídne také tematické workshopy, které zájemce seznámí s detaily křídel nebo těla motýlů pod mikroskopem. Připraveny budou i výtvarné dílny před skleníkem Fata Morgana.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist