https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/botanicka-zahrada-vystavuje-rostliny-z-pousti-a-polopousti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada vystavuje rostliny z pouští a polopouští

9.9.2016 12:56 | BRNO (ČTK)
Výstava je ojedinělou příležitostí vidět na jednom místě množství rodů a druhů sukulentů z nejrůznějších čeledí a světadílů v prostředí botanické zahrady. Ilustrační obrázek
Výstava je ojedinělou příležitostí vidět na jednom místě množství rodů a druhů sukulentů z nejrůznějších čeledí a světadílů v prostředí botanické zahrady. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rostliny z pouští a polopouští mohou zhlédnout návštěvníci brněnské botanické zahrady přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Pořadatelé této tradiční zářijové výstavy letos dali prostor kaktusům a sukulentům z Mexika a jižních států USA. Návštěvníci se však mohou těšit i na množství jihoafrických sukulentů, jak za pořadatele uvedl Adolf Tomandl. Výstava potrvá do 16. září.
 

Sukulenty, z nichž nejznámější jsou pravděpodobně kaktusy, lze najít v pouštích a polopouštích Afriky, Ameriky, ale také v Indii a Austrálii. Vhodné jsou například do bytů stále zaměstnaných lidí, kteří nemohou květinám věnovat mnoho času. Jsou totiž nenáročné na zálivku. K životu jim stačí umístění na světlých místech.

Výstavy, kterou doprovázejí i desítky fotografií, se účastní pěstitelé z Moravy, Čech i Slovenska. Ve sklenících botanické zahrady jsou k vidění například takzvané živé či kvetoucí kameny z rodu Lithops. Jde o rostliny bez stonku, kdy jméno Lithops v češtině znamená "kameni podobný". Jsou typické tím, že nemají stonek a jejich tělo tvoří dvojice ztlustlých listů, mezi kterými je mezera. Rostou především v Jihoafrické republice, Namibii a Botswaně.

Na výstavě nechybí ani tilandsie, které jsou nazývány vzdušnými rostlinami, neboť jejich kořeny většinou slouží jen pro uchycení na stromech nebo skalách. Veškeré živiny sbírají ze vzdušné vlhkosti. Čím mají dužnatější listy, tím obývají sušší prostředí.

"Výstava je ojedinělou příležitostí vidět na jednom místě množství rodů a druhů sukulentů z nejrůznějších čeledí a světadílů v prostředí botanické zahrady," doplnil Tomandl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist