https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/brazilsky-mokrad-letos-zaznamenal-trikrat-vice-pozaru-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazilský mokřad letos zaznamenal třikrát více požárů než loni

26.7.2020 01:31 | BRASÍLIA (ČTK)
Biodiverzita Pantanalu patří mezi jednu z nejbohatších na světě.
Biodiverzita Pantanalu patří mezi jednu z nejbohatších na světě.
Jeden z největších světových mokřadů Pantanal, který se rozkládá na hranicích Brazílie, Paraguaye a Bolívie, letos zasáhlo třikrát více požárů než loni. S odvoláním na brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) o tom informoval zpravodajský server BBC.
 

INPE od 1. ledna do 23. července tohoto roku zaznamenal 3682 požárů, oproti roku 2019 jde o nárůst 201 procent.

Biodiverzita Pantanalu patří mezi jednu z nejbohatších na světě. V oblasti s rozlohou 140 000 až 160 000 metrů čtverečních žijí tisíce druhů včetně jaguárů, kapybar, mravenečníků, anakond či piraň.

Ústav registruje požáry delší než 30 metrů a širší než jeden metr. Jejich výskyt za letošní rok je nejvyšší, který byl v regionu zaznamenán od začátku měření v roce 1998. Za první polovinu roku 2018 se v Pantanalu rozhořelo 277 ohňů.

Vyšší než běžné množství požárů za červen zaznamenala od Pantanalu severně ležící Amazonie, kde jejich počet dosáhl třináctiletého maxima.

Největší tropický prales světa, jenž z 60 procent leží na území Brazílie, se s ohněm potýkal také loni, kdy tamní situace vyvolala rozhořčení ohledně environmentální politiky brazilského prezidenta Jaira Bolsonarana. Prezident si vysloužil kritiku za to, že omezil prostředky ministerstva životního prostředí a že upřednostňuje zájmy podniků před ochranou přírody.

Na začátku června však Bolsonaro na další čtyři měsíce vydal zákaz rozdělávání ohňů v Amazonii, připomíná BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist