https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/britsky-fond-da-80-milionu-liber-na-lecbu-hadich-ustknuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský fond dá 80 milionů liber na léčbu hadích uštknutí

16.5.2019 08:36 | LONDÝN (ČTK)
Současné protijedy vznikají tak, že se koni naočkuje malé množství hadího jedu. Jeho krev se následně používá pro léčbu lidí. Podle Reuters je to metoda z 19. století, která neodpovídá moderním normám z hlediska bezpečnosti ani účinnosti. / Ilustrační foto
Současné protijedy vznikají tak, že se koni naočkuje malé množství hadího jedu. Jeho krev se následně používá pro léčbu lidí. Podle Reuters je to metoda z 19. století, která neodpovídá moderním normám z hlediska bezpečnosti ani účinnosti. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Peka / Pixabay
Britská nezisková organizace Wellcome Trust věnuje 80 milionů liber (téměř 2,4 miliardy Kč) na výzkum moderních a efektivních metod léčby otravy hadím jedem. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na hadí uštknutí každoročně zemře více než 120.000 lidí, především ve venkovských oblastech Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Odborníci nazývají současný stav léčby "skrytou zdravotnickou krizí".
 

"Léčba hadích uštknutí v podstatě závisí na 100 let staré metodě," upozornil David Lalloo z univerzity v Liverpoolu. Novinářům také řekl, že kvůli nedostatku peněz na financování vědeckého výzkumu je bádání v této oblasti značně omezené.

Světová zdravotnická organizace (WHO) má do konce května zveřejnit plán, jehož cílem je do roku 2030 snížit počet úmrtí způsobených hady o polovinu.

Současné protijedy vznikají tak, že se koni naočkuje malé množství hadího jedu. Jeho krev se následně používá pro léčbu lidí. Podle Reuters je to metoda z 19. století, která neodpovídá moderním normám z hlediska bezpečnosti ani účinnosti. Při léčbě také hrozí nebezpečí znečištění a vedlejších účinků. Pacienti proto musejí zůstat v nemocnici, které jsou však z některých venkovských oblastí těžko dostupné. Cestu si proto často nemohou dovolit a léky se k nim dostanou pozdě.

Pro lidi, kteří jsou uštknutím nejvíce ohroženi, navíc není k dispozici dostatek účinných protijedů. Například v Africe zřejmě nefunguje až 90 procent dostupných protilátek.

"Uštknutí hadem je, nebo by mělo být, léčitelné," říká vědecký ředitel nadace Wellcome Trust Mike Turner. "Hadi budou útočit stále, není ale důvod, aby kvůli tomu umíralo tolik lidí," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist