https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/brnenske-skautske-oddily-trapi-kurovec-nici-okoli-taborist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnské skautské oddíly trápí kůrovec, ničí okolí tábořišť

26.6.2019 00:11 | BRNO (ČTK)
Lesy České republiky nestíhají podle skautů kalamitní stav řešit. / Na snímku tábořiště Valdíkov, skladiště vytěženého dřeva, stav jaro 2019.
Lesy České republiky nestíhají podle skautů kalamitní stav řešit. / Na snímku tábořiště Valdíkov, skladiště vytěženého dřeva, stav jaro 2019.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | adam.cz
Brněnské skautské oddíly v létě pořádají 57 táborů, odjede na ně více dětí než loni. Problémy ale způsobuje kůrovec, který ničí okolí tábořišť, uvedla včera v tiskové zprávě za brněnské oddíly Iveta Zieglová. Proti kůrovci budou skauti aktivně bojovat v Krkonošském národním parku.
 
Tábořiště Valdíkov z dronu, stav 2017.
Tábořiště Valdíkov z dronu, stav 2017.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | adam.cz

Na skautské tábory pořádané brněnskými oddíly vyrazí v létě až 2000 dětí. "Letos pojede na letní tábory s brněnskými skauty o 127 dětí více než loni," řekl předseda okresní rady Brno-město Martin Hovorka.

"Odhadujeme, že se kůrovec dotýká zhruba třetiny našich táborů," řekl Hovorka. Například ve Valdíkově na Třebíčsku, kam jezdí skauti z brněnského střediska Ignis už 15 let, kůrovec zlikvidoval téměř všechny smrky v okruhu deseti kilometrů od tábora.

Lesy České republiky nestíhají podle skautů kalamitní stav řešit. "Musíme stromy odkupovat a těžit sami, abychom zajistili základní bezpečí dětí na táboře," řekl vedoucí střediska Ignis Martin Kyselák.

Problémy s kůrovcem pocítí také skauti ze střediska A je to! v tábořišti u Šebkovic na Třebíčsku. Protože lesníci vykáceli napadené stromy v okolí, skautský tábor bude na přímém slunci. "Nejspíš si budeme muset najít jiné tábořiště," řekla zástupkyně vůdce střediska Ludmila Nepomucká.

V souvislosti s kůrovcovou kalamitou vyhlásil Junák - český skaut jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody. Členové starší 15 let se mohou zapojit do záchrany Krkonošského národního parku. Kůrovce nelze v podmínkách národního parku úplně vyhubit, ale včasným pokácením napadených stromů lze situaci zbrzdit. První skupiny skautských dobrovolníků jely do Krkonoš už v červnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist