https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/brno-ma-na-vystavisti-bunku-pro-zachyceni-destove-vody-a-odpocinek-ve-stinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno má na výstavišti buňku pro zachycení dešťové vody a odpočinek ve stínu

1.7.2020 00:51 | BRNO (ČTK)
Buňka nabízející stín a hospodařící s dešťovou vodou
Buňka nabízející stín a hospodařící s dešťovou vodou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | brno.cz
Na výstavišti v Brně je městská buňka se zelení na zachycování dešťové vody. Jejím cílem je ochlazení okolí. Před dvěma lety byla přes léto na Malinovského náměstí, potom ale musela z rozhodnutí památkářů pryč. ČTK to řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Buňka nabízí posezení a úkryt před sluncem až pro 15 lidí, v místě by měla být dva roky.
 

Buňka podobná altánku nebo zastřešeným lavičkám je mezi schodišti u kongresového centra u tramvajové zastávky Výstaviště-hlavní vstup. Jejím hlavním cílem je ukázka sběru a následné vhodné distribuce dešťové vody. "Biofiltr, do kterého stéká dešťová voda, ji zbavuje za pomoci sedimentace a fytotechnologií nečistot. Následně je voda uchovávána v nádržích, ze kterých je pomocí kapkové závlahy přečerpána k zavěšeným rostlinám. Díky rostlinám a odparu se zlepšuje mikroklima buňky a jejího nejbližšího okolí," popsal mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Buňka byla před dvěma lety na Malinovského náměstí, odkud ji ale město muselo kvůli památkářům odstranit. Byla ve skladu Veřejné zeleně města Brna. "Jsem smutný z postupu odboru památkové péče, protože si myslím, že teplo nejvíc trápí lidi v centru města, kde je o tři až pět stupňů více než na periferii," uvedl Hladík.

Vedro podle něj vadí hlavně seniorům. "Potřebujeme dělat zelená opatření na budovách, zelené fasády a střechy, větrání a žaluzie. Vše ukazujeme na té buňce a mrzí mě, že jsme nedokázali s odborem památkové péče najít místo v centru, kde bychom to ukázali," řekl Hladík. Dodal, že město bude s odborem památkové péče dále jednat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist