https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cena-josefa-vavrouska-otevira-nominace-s-novymi-porotci-i-kategorii-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena Josefa Vavrouška otevírá nominace s novými porotci i kategorií

4.3.2024 14:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Josef Vavroušek.
Josef Vavroušek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Evy a Josefa Vavrouškových
Od 1. března začíná sběr nominací do dalšího ročníku prestižní Environmentální Ceny Josefa Vavrouška. Tu každoročně uděluje Nadace Partnerství osobnostem nebo skupinám, které mění životní prostředí v Česku k lepšímu. Podávat nominace nebo obnovit ty neproměněné z předchozích ročníků lze celý měsíc na webu www.cenajosefavavrouska.cz. Vítězové si převezmou finanční odměnu a skleněnou uměleckou plastiku 6. června na slavnostním vyhlášení v Senátu, které proběhne pod záštitou ministra životního prostředí. Informuje o tom Nadace Partnerství.
 
„Znáte srdcaře, kteří pomáhají chránit přírodu a zlepšovat životní prostředí? Co zachraňují vzácná území i druhy, pomáhají vracet vodu do krajiny, učí obce šetřit energiemi, zakládají cirkulární podnikání nebo umí nadchnout k udržitelnosti vrstevníky na sítích? Přesně tyto osobnosti hledáme. Pomozte nám ocenit jejich práci a nominujte je. Nominaci lze také jednoduše obnovit, pokud již někdo danou osobnost navrhnul v minulosti,“ vyzývá Lucie Smolková z Nadace Partnerství.

Návrhy na ocenění může podávat kdokoliv, letos se hraje hned o čtveřici cen: Za Dlouhodobý přínos pro životní prostředí, za Výjimečný počin v posledních několika letech nebo o cenu Ekozásek Nadace Partnerství pro nadějné talenty do 26 let. Novinkou je i Cena ministra životního prostředí za komunikaci a vzdělávání v environmentální oblasti, která vzejde z osobností nominovaných napříč dvěma hlavními kategoriemi.

O laureátech rozhodnou porotci, mezi kterými letos přibyla nová zvučná jména jako zakladatelka Institutu Cirkulární Ekonomiky Soňa Klepek Jonášová, která podotýká: „Cenu Josefa Vavrouška vnímám jako silný odkaz, který nám dnešní rychlé době pomáhá odhalovat skutečné a často neviditelné příběhy osobního hrdinství v péči o svět kolem nás.“

Porotu pro kategorii Ekozásek Nadace Partnerství, která posledních 5 let oceňuje nejmladší generaci environmentálních nadějí, letos zformovala influencerka Natálie Pažická, podnikatel, investor a radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka, Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí Karlovy univerzity nebo facilitátorka neformálního vzdělávání Klára Berg z NaZemi.

„Je obdivuhodné, jak si mladí lidé již ve svém věku dokáží uvědomit, jak důležité je být aktivním občanem. Pokud jde o otázky životního prostředí, mnoho lidí jen mávne rukou a řekne, že sami nic nezmění. A právě tito mladí lidé dokazují, že to není pravda: že každý z nás může něco změnit. A to je třeba jednoznačně ocenit,“ vzkazuje Natálie Pažická, porotkyně ceny Ekozásek, ekologická aktivistka a influencerka.

Josef Vavroušek byl první federální ministr životního prostředí, environmentalista, publicista, horolezec a pedagog. Je považován za ekologického vizionáře a průkopníka trvale udržitelného života. Ocenění jeho jménem je udělováno již od roku 1996: rok po jeho předčasném úmrtí; letos by oslavil 80 let. Jeho odkaz dnes spolu s rodinou Vavrouškových rozvíjí Nadace Partnerství. Mezi laureáty ceny se řadí celkem 52 osobností z Česka i zahraničí. Vloni ji převzal ředitel společnosti Fakta o klimatu Ondřej Přibyla, publicista a tvář pořadu Nedej se! Pavel Bezouška či student Ondřej Žák.

Osobnosti, které dýchají pro zdravé životní prostředí a ochranu přírody, může nominovat široká veřejnost do 31. března 2024 na www.cenajosefavavrouska.cz.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist