https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cenu-josefa-vavrouska-ziskal-bedrich-moldan-a-podnikatel-daniel-pitek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Josefa Vavrouška získal Bedřich Moldan a podnikatel Daniel Pitek

2.6.2016 17:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bedřich Moldan, laureát v kategorii za dlouhodobý přínos, stál u zrodu české ekologické legislativy po roce 1989. V letech 1990 a 1991 byl ministrem životního prostředí
Bedřich Moldan, laureát v kategorii za dlouhodobý přínos, stál u zrodu české ekologické legislativy po roce 1989. V letech 1990 a 1991 byl ministrem životního prostředí
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Cenou Josefa Vavrouška byla letos oceněna práce ekologa, publicisty a bývalého ministra životního prostředí Bedřicha Moldana a severočeského podnikatele Daniela Pitka, který obnovuje krajinu v okolí Milešovky.
 

„Letošní jednání poroty bylo v případě rozhodování o laureátovi za dlouhodobý přínos životnímu prostředí docela jednoznačné, i když výrazných nominovaných osobností bylo znovu několik. V případě ceny za výjimečný počin bylo rozhodování mnohem složitější. Je vidět, že životní prostředí a jeho ochrana má u nás výrazné podporovatele,“ vysvětluje výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička. Ekologickou Cenu Josefa Vavrouška letos předávala nadace už podvacáté. Poprvé se ale ocenění udělovalo ve dvou kategoriích – za dlouhodobý přínos a za významný ekologický počin.

Bedřich Moldan, laureát v kategorii za dlouhodobý přínos, stál u zrodu české ekologické legislativy po roce 1989. V letech 1990 a 1991 byl ministrem životního prostředí, počátkem devadesátých let pak působil také jako předseda Českého svazu ochránců přírody. Je profesorem Univerzity Karlovy, kde založil Centrum pro otázky životního prostředí.

„Profesor Moldan je dosud jednou z mála světově proslulých osobností environmentální politiky Česka. Česko, Slovensko ale i celá Evropa byla pozitivně ovlivněna jeho prací i schopností dávat dohromady politiky, vědce, odborné týmy či mladé lidi,“ říká o čerstvém laureátovy Ladislav Miko, zástupce ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise, který Moldana na cenu navrhl.

V kategorii za významný ekologický počin byl oceněn severočeský podnikatel Daniel Pitek, který na vlastní náklady a na rozsáhlém území několika stovek hektarů obnovuje krajinu kolem Milešovky. Veřejně se angažuje v celém regionu i v celostátních kauzách spojených s ochranou přírody.

„Rozšířením ceny o kategorii významný počin dáváme příležitost k ocenění práce právě těch zajímavých a odvážných lidí, kteří zrovna nezachraňují svět, ale svým přístupem mění pohled a přístup lidí k životnímu prostředí třeba jen v obci nebo regionu. A právě takovým člověkem je i Daniel Pitek,“ vysvětluje Tomáš Růžička.

Cenu Josefa Vavrouška získalo jednatřicet osobností, mezi nimi například politik Martin Bursík, starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, propagátor městské cyklistiky Jan Bouchal, socioložka Hana Librová nebo filozof Erazim Kohák.

Ocenění je spjato se jménem českého ekologa a bývalého ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist