https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cenu-pro-nejlepsi-film-festivalu-ekofilm-se-stal-snimek-vlci-hory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu pro nejlepší film festivalu Ekofilm se stal snímek Vlčí hory

6.12.2015 10:32 | BRNO (ČTK)
Hlavní cenu pro nejlepší film letošního 41. ročníku filmového festivalu Ekofilm dostal snímek Vlčí hory slovenského režiséra Erika Baláže. Festival, jehož pořadatelem je Ministerstvo životního prostředí ČR, se poprvé uskutečnil v Brně. Jeho hlavním tématem byly odpady. Akci navštívilo zhruba 4000 lidí. Vidět mohli 90 filmů, ale také řadu výstav a připravené pro ně byly i besedy se známými osobnostmi a mnoho dalších doprovodných akcí.
 

Nejlepší film získal od ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) třiceticentimetrovou plastiku představující historickou filmovou kameru vyrobenou s ohledem na hlavní téma z přetaveného kovoodpadu. "Film má dvě roviny. V té první dokumentuje naprosto unikátní oblast na pomezí hranic Slovenska, Polska a Ukrajiny, která patří k posledním divočinám ve střední Evropě z hlediska toho, jací tvorové tam žijí. Jsou to například zubři, vlci, bobři a další velká zvířata, která už v Evropě nevidíme," uvedl prezident festivalu a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko. Podle něj je těžké se k takovým zvířatům dostat.

"Filmaři museli natáčením strávit 500 dnů, aby se k nim dostali. Ve druhé rovině film přináší zásadní vzkaz, protože je to zřejmě první generace po dlouhých letech, která obrací postoj k divočině ze strachu a vyhýbání se na to, že bychom přírodu měli podporovat a chránit," řekl Miko. Dodal, že v tom vidí zásadní zvrat. "Lidé si začínají uvědomovat, že když zničíme divočinu, zničíme tím hodnotu, která by tady měla zůstat," doplnil Miko.

Sám očekával větší návštěvnost festivalu vzhledem k tomu, že je Brno studentským městem. "Časově jsme se však trefili do doby, kdy se konají i jiné akce jako ukázka bitvy tří císařů, takže si lidé museli vybrat, kam zavítají," uvedl Miko. Bude se ale snažit, aby byly další ročníky znovu v Brně.

Ministr Brabec řekl, že doufá, že byl pro návštěvníky letošní ročník inspirativní a že jim přinesl nejen divácké zážitky, ale také jim pomohl k zamyšlení se nad chováním naší společnosti k životnímu prostředí. "Pro letošní ročník jsme záměrně vybrali téma odpady, protože ministerstvo připravuje nový odpadový zákon, který na začátku příštího roku představí veřejnosti. Bude cílit především na předcházení odpadu, zvýšené materiálové a energetické využití a odklon od skládkování," dodal Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist