https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ceny-josefa-vavrouska-udeleny-za-boj-proti-tezbe-uhli-a-spolupraci-s-lucemburskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ceny Josefa Vavrouška uděleny za boj proti těžbě uhlí a spolupráci s Lucemburskem

8.6.2010 15:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cenu Josefa Vavrouška (CJV) pro rok 2009 za významný přínos životními prostředí obdrželi Vladimír Buřt a Adri van Westerop (in memoriam) s manželem Raymondem Aendekerkem. Ocenění se uděluje za aktivní prosazování trvale udržitelného způsobu života, za činnost usilující o pozitivní řešení vzájemně spjatých ekologických, sociálních a ekonomických problémů nebo za výjimečný čin v této oblasti. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo včera v prostorách Britského velvyslanectví v Praze.
 

Laureáti Ceny Josefa Vavrouška za rok 2009 , Vladimír Buřt a Raymond Aendekerk (získal cenu společně se svou manželkou Adri van Westerop - in memoriam)
Laureáti Ceny Josefa Vavrouška za rok 2009 , Vladimír Buřt a Raymond Aendekerk (získal cenu společně se svou manželkou Adri van Westerop - in memoriam)
Foto: Nadace Partnerství

Prvním oceněným je Vladimír Buřt, místostarosta z Horního Jiřetína, za důslednou obhajobu udržitelného rozvoje obcí a regionů proti privátním zájmům těžebních firem na těžbě uhlí spojené s likvidací obcí a krajiny. Žije v Horním Jiřetíně, kterému hrozí likvidace kvůli prolomení těžebních limitů v Ústeckém kraji a dlouhodobě prosazuje vymahatelnost platných pravidel horního zákona. Dlouhodobě spolupracuje s nevládními organizacemi, zejména s Hnutím Duha, Ekologickým právním servisem a Greenpeace.

Raymond Aendekerk, pocházející z Lucemburska převzal cenu společně i za svou zesnulou manželku Adri van Westerop. Oba, jakožto ochránci přírody, životního prostředí a environmentalisté zprostředkovali naší republice spolupráci i finanční podporu Lucemburského velkovévodství. Raymond se zasloužil především o obnovení původních krajinných hodnot a oživení místní ekonomiky v Bílých Karpatech, zejména pak v Hostětíně. Tato obec je svou komplexností ekologického provozu natolik ojedinělá, že v žádné jiné obci nenajdete podle Nadace Partnerství na tak malém prostoru tolik fungujících prvků ekologické obecní a podnikatelské infrastruktury. Letos jej na svých cestách navštívil i princ Charles.

Cena Josefa Vavrouška byla zřízena Nadací Charty 77 na počest významného ekologa Josefa Vavrouška a vyhlašuje ji společně s Nadací Partnerství. Cena nese jméno federálního ministra životního prostředí a předního českého popularizátora udržitelného rozvoje, který například jako první uskutečnil mezinárodní setkání ministrů životního prostředí. Cílem udělování této pocty je zviditelnění konkrétních činů nebo činností ve prospěch životního prostředí a udržitelného rozvoje, které mohou být příkladem pro další jednotlivce.

Kandidáty na Cenu Josefa Vavrouška může navrhnout jakýkoliv občan nebo organizace především z České nebo Slovenské republiky. Výběr laureáta na Cenu Josefa Vavrouška provádí jedenáctičlenná porota (seznam jmen najdete zde) složená z odborníků v oblasti životního prostředí, osobností veřejného života a zástupců obou nadací.

Doposud obdrželo cenu 23 významných osobností. Mezi dřívějšími laureáty se objevují například jména jako Miroslava Knotková, Ivan Dejmal, Jan Bouchal, Ivan Rynda, Erazim Kohák a další.


reklama

 
Dominika Patrovská
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist