https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cesky-ministr-prumyslu-v-berline-jednal-o-nemeckem-poplatku-za-tranzit-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český ministr průmyslu v Berlíně jednal o německém poplatku za tranzit plynu

19.3.2024 19:49 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v Berlíně jednal o ekonomických a bezpečnostních důsledcích německého poplatku za tranzit a ukládání zemního plynu. Česko má proti poplatku výhrady, neboť podle něj neodpovídá dohodám o solidaritě. Síkela řekl ČTK, že s tajemníkem německého ministra pro energetiku Stefanem Wenzelem na okraj konference o energetické transformaci hovořil také o českém zájmu o německé pobřežní terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG).
 

"Diskutovali jsme o tranzitním poplatku za plyn, otázkách konektivity plynu i elektřiny a o tom, co můžeme ještě udělat pro zajištění energetické bezpečnosti České republiky," řekl Síkela.

Německý poplatek, jehož výše činí 1,86 eura (47 Kč) za megawatthodinu, kritizuje vícero zemí Evropské unie, neboť prodražuje plyn dodávaný přes Německo. Vedle Česka jsou to mimo jiné Rakousko, Polsko, Maďarsko a Slovensko. Záležitosti se věnuje i Evropská komise.

Síkela s Wenzelem jednal i o terminálu na LNG v severoněmeckém Stade a o dokončovaném terminálu v rujánském přístavu Mukran. Česko si ve Stade od roku 2027 zajistilo dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby, a zajímá se rovněž o Mukran.

"Hovořili jsme o našem zájmu využívat německé terminály na LNG, protože my moře nemáme. Zazněl Mukran a zaznělo Stade. Samozřejmě jsme se shodli, že Německo jako země, která má přístup k moři, musí sehrát i roli pro ostatní země, které ten přístup nemají. To byla součást debaty o poplatcích za skladování a tranzit plynu," dodal Síkela.

Na konferenci se Síkela setkal se zástupci společnosti Siemens Energy. Tématem tohoto rozhovoru byly turbíny, zejména pak ty schopné již nyní spalovat vodík. Vodík považuje Evropa za klíčový zdroj energie pro přechod na bezuhlíkové hospodářství.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist