https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cizp-11-malych-vodnich-elektraren-nedodrzelo-minimum-prutoku-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: 11 malých vodních elektráren nedodrželo minimum průtoků vod

20.1.2019 11:25 | PRAHA (ČTK)
ČIŽP se v posledních letech intenzivně zabývá problematikou zachování minimálních zůstatkových průtoků na tocích. Ilustrační snímek malé vodní elektrárny.
ČIŽP se v posledních letech intenzivně zabývá problematikou zachování minimálních zůstatkových průtoků na tocích. Ilustrační snímek malé vodní elektrárny.
Foto | Bugear / Wikimedia Commons
Počet malých vodních elektráren (MVE), které nedodržují minimální zůstatkové průtoky, se oproti loňsku mírně zvýšil. Provozovatelé MVE často odebírají tolik vody, že snížený zůstatkový průtok má negativní dopad na životní prostředí. Vyplývá to z informací, které poskytla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ta v roce 2018 zkontrolovala 143 elektráren a uložila 11 pokut.
 

ČIŽP se v posledních letech intenzivně zabývá problematikou zachování minimálních zůstatkových průtoků na tocích. "Jedná se o strategii dopomoci ke spravedlivému užívání vod v době již viditelných klimatických změn, kdy jsme svědky prožitých období klimatického i hydrologického sucha," uvedla ČIŽP. Podle inspektorů nízký stav vody v tocích způsobují nejvíce právě provozy MVE. Dalšími faktory jsou dlouhodobý nedostatek srážek a všech, kteří nelegálně nadměrně odebírají vodu z povrchových toků.

V loňském roce nabylo právní moci 11 pokut za 260.000 korun. Elektrárny s nejvyššími pokutami v částce 50.000 Kč byly MVE Křesín na Libochovicku a MVE Svinov na Ostravsku za nedodržení minimálního průtoku řek Ohře a Odra.

Za poslední čtyři roky inspekce zkontrolovala téměř 500 provozoven MVE a uložila 46 pokut za více než 1,3 milionu korun.

Extrémní pokles vody způsobuje vyschnutí části koryta a tedy úhyn vodních živočichů a rostlin. Ohrožuje reprodukci a existenci ryb. Snižují se samočisticí schopnosti řek. Snížený průtok vody způsobuje řadu problémů při sportovním využití občanů. Vodáci tvrdí, že sportovní propusti pro vodáky jsou často zahrazeny nebo v nich není žádná voda, která je všechna nasměřována do elektrárny.

Vodáci se proto rozhodli mapovat problémová místa a publikovat je na webu www.suchejezy.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist