https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dansko-postavi-na-hranici-s-nemeckem-plot-boji-se-praseciho-moru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko postaví na hranici s Německem plot, bojí se prasečího moru

23.3.2018 01:17 (ČTK)
V Dánsku zatím nebyl zaznamenán žádný případ prasečího moru, šíření nákazy ve východní Evropě ale způsobuje obavy v této zemi, která ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů. / Ilustrační foto
V Dánsku zatím nebyl zaznamenán žádný případ prasečího moru, šíření nákazy ve východní Evropě ale způsobuje obavy v této zemi, která ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dánsko postaví na hranici s Německem 70 kilometrů dlouhý plot, aby se do země nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat. Nákaza se v poslední době rozšířila například mezi divokými prasaty v Česku či Polsku. Kodaň se obává, že by prasečí mor mohl ohrozit významný dánský masný průmysl, informovala včera agentura Reuters.
 

V Dánsku zatím nebyl zaznamenán žádný případ prasečího moru, šíření nákazy ve východní Evropě ale způsobuje obavy v této zemi, která ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc zjištěna u více než 190 uhynulých zvířat.

Dánská vláda uvedla, že kdyby nákaza v zemi propukla, znamenalo by to na jistou dobu pozastavení exportu do zemí mimo Evropskou unii. Blokován by byl i vývoz do zemí Evropské unie, ovšem pouze z oblastí postižených prasečím morem.

Podle dánské vlády africký mor prasat postihuje kromě České republiky a Polska také Rumunsko, Estonsko, Litvu a Lotyšsko a v poslední době se nemoc čím dál víc přibližuje k dánským hranicím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist