https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/do-azerbajdzanu-dorazili-zubri-z-prazske-a-plzenske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Ázerbájdžánu dorazili zubři z pražské a plzeňské zoo

14.6.2019 00:32 | PRAHA (ČTK)
Zubří samice Prťka ze Zoo Praha (na fotografii uprostřed) v pořádku dorazila na Kavkaz, kde se má stát jednou ze zakladatelek nově obnovené populace zubrů.
Zubří samice Prťka ze Zoo Praha (na fotografii uprostřed) v pořádku dorazila na Kavkaz, kde se má stát jednou ze zakladatelek nově obnovené populace zubrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Thomas Macholz / WWF
Do národního parku Shahdag v Ázerbájdžánu dorazilo ve středu 12 zubrů včetně samice Prťky z Prahy a samce Ontaria z Plzně. Obě zoologické zahrady se podílí na projektu, který má navrátit zubry na Kavkaz. Zvířata se nyní adaptují v aklimatizačním prostoru, do národního parku o rozloze 130.000 hektarů budou vypuštěna na přelomu července a srpna. Včera to sdělila mluvčí pražské zoo Lenka Pastorčáková.
 

"Již dříve jsme několik jedinců poskytli do NP Bieszczady v Polsku, ale Prťka by se měla stát jednou ze zakladatelek nově obnovené populace zubrů na Kavkaze," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Na Kavkaze přežívali zubři v přírodě nejdéle, vyhubeni byli v polovině 20. let minulého století.

Prťka, pojmenovaná podle hlášky z filmu Sněženky a machři, vyrazila ze Zoo Praha do Ázerbajdžánu v březnu. Několik týdnů nejprve strávila v Tierparku Berlin, který zubry určené k transportu shromáždil. Poté byla společně s dalšími zubry z jiných evropských zoo letecky přepravena do Baku a odtamtud do národního parku Shahdag v severovýchodním Ázerbájdžánu.

Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů. Ze tří geografických poddruhů zubra už dva vyhynuly - horský zubr kavkazský, kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský, který vyhynul mnohem dříve. Přežívající zubr evropský v sobě nese geny dvou původních poddruhů.

Mezinárodní úsilí o záchranu zubrů začalo v roce 1923. Druh zachránilo několik posledních zvířat chovaných v zajetí. V roce 1932 byla v Berlíně založena Mezinárodní společnost pro záchranu zubra a vznikl první registr, později plemenná kniha. V roce 1953 žilo na světě 184 zubrů a započaly snahy o jejich návrat do přírody, poprvé v Bělověži v Polsku. Od poloviny 20. století byli zubři chováni také v zoologických zahradách a soukromých chovech. V ČR je kromě zoo zubr chován v několika oborách a v rezervaci Milovice na území bývalého vojenského prostoru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist