https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/dokonceni-dalnice-d8-se-znovu-opozdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dokončení dálnice D8 se znovu opozdí

29.8.2003 08:20 | PRAHA (ČIA)
Dálnici D8 z Prahy do Ústí nad Labem a Krásného Lesa se nepodaří propojit s německou dálnicí A17 už v roce 2005, i když s tím počítá mezivládní dohoda. K tomuto závěru alespoň dospělo české ministerstvo dopravy. "Důvodem zpoždění jsou pokračující obstrukce ekologických aktivistů. V Německu mají s aktivisty podobné potíže jako my," řekl Právu náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek.
 

Podle jeho slov by proto česká delegace měla příští týden jednat v Německu o prodloužení termínu propojení. "Jsem přesvědčen, že se dohodneme na posunutí termínu na rok 2006," uvedl dále Kubínek. Spolkový ministr dopravy, stavebnictví a bytové výstavby Manfred Stolpe letos v dubnu svému českému resortnímu kolegovi řekl, že propojení dálnic považuje Německo za jednu ze svých dopravních priorit.

SRN má se svými sousedy celkem 28 přechodů napojených na obou stranách dálnicí, s ČR však zatím ani jediný. První vlaštovkou má bát právě hraniční přechod Krásný Les, kde se německá dálnice od Drážďan napojí na českou z Prahy. Zatímco dálnice A17 bude měřit 45 kilometrů, dálnice D8 více než dvakrát tolik, 92 kilometrů.

Podle Ředitelství silnic a dálnic vázne výstavba D8 na tom, že se ke každému rozhodnutí o této stavbě odvolává ekologické sdružení Děti Země. Územní řízení se pak musí opakovat, což přináší velké zdržení. Gordickým uzlem této dálnice je především 16,4 kilometru dlouhá trasa mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, která vede Chráněnou krajinnou oblastí České středohoří. Předchozí ministr životního prostředí Miloš Kužvart pro tento úsek udělil výjimku, v poslední době se však objevují snahy ji zrušit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist