https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/drobil-porotu-ekofilmu-jsem-neovlivnoval
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drobil: Porotu Ekofilmu jsem neovlivňoval

5.10.2010 16:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Do začátku týdne jsem neměl potřebu zjišťovat, jaké filmy jsou přihlášeny na festival, ani kdo jsou porotci,“ řekl dnes Drobil
„Do začátku týdne jsem neměl potřebu zjišťovat, jaké filmy jsou přihlášeny na festival, ani kdo jsou porotci,“ řekl dnes Drobil
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Ministr životního prostředí Pavel Drobil dnes rozhodně odmítl obvinění, že se snažil ovlivňoval porotu filmového festivalu Ekofilm. „Nikdy jsem se nezajímal o jediný film, který soutěží na Ekofilmu. Nikdy jsem se nezabýval tím, kdo jsou porotci a žádného z porotců jsem neoslovil ani já a ani moji spolupracovníci,“ prohlásil dnes Pavel Drobil.
 

„A vyzývám ty, kteří údajně byly svědky toho, že jim někdo řekl, že ministr životního prostředí má jakoukoliv preferenci, aby v sobě našli tolik společenské a lidské odvahy a prozradili, kdo to byl,“ řekl Pavel Drobil. Až bude jméno této osoby znát, podá na ni trestní oznámení pro pomluvu. „Protože to nic jiného než pomluva a lež není,“ nechal se slyšet Pavel Drobil.

V článku, který minulý týden zveřejnil Deník Referendum, se uvádí, že ministr vzkázal porotě, aby film Martina Marečka Auto*Mat nevyhrál ani v jedné kategorii na 36. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Tyto informace potvrdil Deníku Referendum člen poroty architekt Vlado Milunić.

Včera v souvislosti s obviněním ministra životního prostředí sedm režisérů, kteří mají na festivalu pět filmů, vyzvalo pořadatele festivalu, aby stáhl jejich filmy. "Vzhledem k tomu, že jste do dnešního zahájení festivalu nezaujali žádné stanovisko k závažným obviněním o ovlivňování poroty stran ministerstva životního prostředí, rozhodli jsme se, že si nepřejeme, aby se naše filmy účastnily programu i soutěže festivalu Ekofilm 2010. Tímto vás žádáme, aby byly projekce našich filmů zrušeny," píše se v otevřeném dopise organizátorům festivalu. Signatáři se zároveň divákům za vzniklou nepříjemnost omlouvají. Pod text se vedle Filipa Remundy podepsali také Martin Mareček, Vít Klusák, Ivo Bystřičan, Lucie Králová, Martin Dušek a Ondřej Provazník. Promítat by se neměly filmy Auto*mat, Český mír, Doba měděná, Pahrbek český, Ženy SHR. Organizátoři Ekofilmu nařčení z politického ovlivňování festivalové poroty odmítají a filmy divákům promítnou.

„Do začátku týdne jsem neměl potřebu zjišťovat, jaké filmy jsou přihlášeny na festival, ani kdo jsou porotci,“ řekl dnes Drobil novinářům. „Nechtěl jsem, aby tento dobrý festival s dlouholetou tradicí byl jakýmkoliv způsobem politizován.“

Na článek, který je podle ministra postaven na lžích a drbech, prý nechtěl ministr původně ani reagovat. Podle Drobila se ale v posledních dnech vše dostalo do jiné roviny - kauzu zveřejnila seriózní média, porotci se domnívají, že je porota ovlivněna a režiséři přihlášených filmů vyzývají ke stažení jejich filmů z festivalu. „Nenapadlo mě, že něco, co je založeno na stoprocentní lži, by mohlo nabýt těchto rozměrů,“ říká dnes Drobil.

Podle Drobila jeho rezort financuje festival částkou 6,6 milionů korun a představa, že by ministr životního prostředí ovlivňoval, který film nemá zvítězit, je z jiného světa.

Deník Referendum se podle Drobila už jednou přiznal k mystifikaci, jednalo se o novoroční projev prezidenta republiky. „Ne všichni si musíme rozumět a souhlasit spolu, ale jestliže někdo chce s politikou tohoto rezortu komunikovat tím, že lže a podvádí, sám sebe diskredituje. Deník Referendum není hoden naší pozornost a kdyby se do toho nevložila seriózní média a nebyli v porotě tak důležité osobnosti naší kultury a architektury, tak bych tento brífink nečinil,“ uvedl na závěr Pavel Drobil.


reklama

 
Další informace |
Zprávu Deníku Referendum z 30. 9. 2010 naleznete zde: Ministr Drobil zakázal, aby vyhrál film Auto*Mat

Program festivalu Ekofilm

Martin Singr, mmo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist