https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/egypt-etiopie-a-sudan-nepokrocily-v-reseni-sporu-o-prehradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Egypt, Etiopie a Súdán nepokročily v řešení sporu o přehradu

5.11.2020 19:56 | KÁHIRA (ČTK)
Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje.
Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Neúspěchem skončilo další kolo jednání mezi Egyptem, Etiopií a Súdánem kvůli sporné přehradě, kterou Etiopie staví na Modrém Nilu. S odvoláním na vyjednavače těchto tří zemí o tom informovala agentura AP.
 

Jednání byla obnovena koncem října a probíhala převážně on-line. Vyjednavačům se ale nepodařilo odstranit rozpory a dosáhnout konkrétního pokroku. Mezi hlavní sporné otázky patří to, kolik vody bude Etiopie upouštět po proudu, pokud nastane několikaleté sucho, a jak budou tyto tři země řešit jakékoli budoucí spory.

Modrý Nil je spolu s Bílým Nilem zdrojnicí Nilu; obě řeky se stékají v Súdánu, odkud Nil teče dál do Egypta. Zhruba 85 procent vody proudící v řece je z Etiopie a Súdán s Egyptem se obávají, že přehrada sníží množství vody proudící v Nilu do jejich zemí. Egyptské zemědělství a 100 milionů obyvatel země je na vodě z Nilu značně závislých.

Etiopská přehrada za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe a Etiopie stavbu už dokončuje. Pro východoafrickou zemi je vodní dílo otázkou národní hrdosti a tamní vůdci v něm vidí způsob, jak s pomocí levné elektrické energie nastartovat ekonomiku.

Diplomatická roztržka se táhne již roky a obě strany si kvůli přehradě i pohrozily válečným konfliktem. USA se letos postavily do role prostředníka a zprostředkovaly několik kol jednání, Etiopie ovšem Američany obviňuje, že straní Káhiře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist