https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ekologicke-dny-olomouc-se-zameri-na-tema-vyhnani-z-domovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické dny Olomouc se zaměří na téma vyhnání z domovů

12.4.2016 07:47 | OLOMOUC (ČTK)
Hlavní téma i festival samotný otevře besedou v Divadle hudby biolog Stanislav Komárek
Hlavní téma i festival samotný otevře besedou v Divadle hudby biolog Stanislav Komárek
Licence | Volné dílo (public domain)
Otázka vyhnání z domovů se stane hlavním tématem letošních Ekologických dnů Olomouc (EDO). Věnovat se jí bude na besedách mnoho odborníků z celé republiky. Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne 15. dubna a potrvá dva týdny. Vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května v centru Olomouce.
 

Podle Michala Bartoše, ředitele centra ekologických aktivit Sluňákov, které festival pořádá, budou o ústředním tématu ve veřejných besedách hovořit biolog, právník, historička umění, spisovatelka, islámoložka, filozofové, sociologové či teolog a egyptolog. "Ti všichni se na letošních EDO dotknou problematiky 'vyhnání z domova'. A to z mnoha úhlů pohledu - ať už je to vyhnání lidí i zvířat, exodus, prožívání jáství, odchody z rodiny, život v cizí zemi, vnímání těch druhých, tuláctví, migrace, blízkost, vzdálenost, hranice, vlast a domov," uvedl Bartoš.

Hlavní téma i festival samotný otevře besedou v Divadle hudby biolog Stanislav Komárek. Na dalších besedách se představí například biolog Jiří Sádlo, ekolog David Storch, právník a sociolog Jiří Přibáň, egyptolog Miroslav Bárta či filozof Václav Bělohradský. Kromě besed nabídne program EDO v sobotu 23. dubna akci Země snivců, ve které budou moci lidé během uměleckých performancí poznat komponovanou krajinu Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. Akci předchází tři umělecké dílny a představení umělců z Itálie, Švýcarska a Norska.

Festival nabídne také výstavy. Součástí programu je například výstava obrazů či kreseb Petra Bařinky v Galerii Caesar, od 14. dubna se otevře výstava Jany Peterkové v Divadle hudby, od začátku května představí své sochy a obrazy v Domě přírody Litovelského Pomoraví Adam Dostál. Festival zakončen prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí v Olomouci s představením řemeslníků, o tradiční hudební program 1. května se v centru města letos postarají kapely, jako jsou Lesní Zvěř, Květy, Lanugo či slovenští Korben Dallas a Longital.

Prvomájový program bude zaměřen na celé rodiny. "Na Olomouc se bude možno podívat během plavby po řece Moravě a z radniční věže, pro rodiče a děti bude připravena celá řada hravých aktivit a divadelní představení souboru Buchty a loutky," dodal Bartoš.

EDO od roku 1990 organizuje Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, které letos na akci spolupracuje s Muzeem umění Olomouc. Program Ekologických dnů Olomouc je na stránkách www.slunakov.cz. Festival každoročně navštíví až 20 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist