https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/embrya-colka-jsou-extremne-odolna-vuci-vysokym-teplotam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Embrya čolka jsou extrémně odolná vůči vysokým teplotám

27.2.2024 01:17 (ČTK)
Čeští vědci zjistili, že embrya čolka jsou extrémně odolná vůči vysokým teplotám. Vysoké teploty ale u obojživelníka výrazně ovlivňují délku vývoje, velikost vylíhlých larev a jejich pohybovou aktivitu. Tyto faktory mohou mít rovněž vliv na jejich přežití. O zjištění informoval brněnský Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR (ÚBO AV ČR) v tiskové zprávě. Výsledky publikoval časopis Journal of Experimental Zoology.
 

"Výsledky našeho experimentu ukázaly, že embrya čolků horských dokážou přežít nejen opakované vysoké teploty, kterým jsou vystavena v současnosti, například 29 stupňů Celsia, ale i vyšší hodnoty kolem 33 stupňů Celsia, jež se dají předpokládat v blízké budoucnosti," uvedl Lumír Gvoždík, vedoucí výzkumné skupiny termální ekologie v ÚBO AV ČR.

Předchozí studie měřily teplotní toleranci embryí obojživelníků standardními protokoly. Tentokrát se vědci pokoušeli napodobit průběh extrémní teplotní události. Využili k tomu data dlouhodobého měření teploty vody v přírodě. Takový postup byl pro studii klíčový. Přirozené denní kolísání teplot poskytuje čas na aktivaci ochranných a opravných mechanismů, které embryím umožňují přežít i opakované teplotní extrémy.

"Naše studie názorně ukazuje potřebu mezioborového přístupu, v tomto případě vývojové biologie, fyziologie a ekologie, pro zhodnocení zranitelnosti těchto živočichů vůči projevům klimatické změny," řekl Gvoždík. "V technicky náročném experimentu jsme na stovkách vajíček prokázali, že embrya čolků a pravděpodobně i jiných druhů obojživelníků z mírného pásma nejsou bezprostředně ohrožena extrémními teplotami. Zpochybnili jsme dlouho tradovanou představu, že embrya obojživelníků jsou nejcitlivější na teplotní extrémy, protože nemohou uniknout do chladnějšího útočiště, na rozdíl od larev nebo dospělců," dodal.

Čolci se rozmnožují v menších rybnících a tůňkách. Svá vejce s embryi kladou na rostlinstvo poblíž vodní hladiny, čímž je vystavují nejvyšším teplotám vody, uvádí tisková zpráva. Výzkum v této oblasti je podle ní zásadní kvůli pochopení možných dopadů změny klimatu nejen na obojživelníky, ale také dalších studenokrevních živočichů.

Při výzkumu vědci zároveň zjistili, že vysoké teploty mají vliv na pohybovou aktivitu larev čolků po vylíhnutí. To se může negativně odrážet na jejich přežívání, například kvůli predátorům. Aktivnější larvy totiž mohou na sebe více upozorňovat. "Rovněž jsme ale zjistili, že larvy se v extrémních podmínkách líhnou větší, což naopak snižuje zranitelnost vůči predaci a zvyšuje jejich konkurenceschopnost. Embrya vystavená teplotním extrémům se také líhnou dříve, a mohou se tak vyhnout vyschnutí během období s nedostatkem srážek," uvedl Gvoždík. "V důsledku toho mohou být účinky teplotních extrémů na embryonální vlastnosti spíše prospěšné, ale velmi závislé na kontextu. Věříme, že odpovědi najdeme v našem dalším výzkumu," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist