https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/festival-jeden-svet-v-praze-nabidne-krome-filmu-ekodilny-i-cyklojizdu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival Jeden svět v Praze nabídne kromě filmů i ekodílny nebo cyklojízdu

3.3.2017 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Soutěžit v Mezinárodní kategorii bude dokument Plastová Čína o zařízení na recyklaci plastů v Číně a lidech okolo něj
Soutěžit v Mezinárodní kategorii bude dokument Plastová Čína o zařízení na recyklaci plastů v Číně a lidech okolo něj
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Jeden svět 2017
Od 6. do 15. března 2017 mohou lidé v Praze zhlédnout v rámci 19. ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět na 120 filmů s lidskoprávní tématikou. Mezi promítanými filmy opět nechybí ani snímky s environmentálními tématy. Po skončení pražského programu se přesune festival do dalších regionů České republiky.
 

Sedm dokumentů nabídne divákům tradiční environmentálně zaměřená kategorie Takzvaná civilizace. Dopady transportu po moři se v rámci ní věnuje film Skutečná cena lodní dopravy. Rizika výroby notebooků, mobilů a elektroniky pro lidské zdraví a prostředí mapuje snímek Zemřít pro design.

Ve dvou dalších filmech budou šefkuchaři provokovat naše chuťové buňky. Zatímco Massimo Bottura bude ve filmu Divadlo života https://www.jedensvet.cz/2017/filmy-a-z/33547-divadlo-zivota vařit pro lidi bez domova a uprchlíky, Ben Reade a Josh Evans se vydávají ve filmu Brouci po stopách národů, v jejichž jídelníčku má svoje místo hmyz.

Dopady transportu po moři se věnuje film Skutečná cena lodní dopravy
Dopady transportu po moři se věnuje film Skutečná cena lodní dopravy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Jeden svět 2017

Do oblastí ledu a sněhu diváky zavedou dokumenty Ohrožená semínka a Tichý hněv Inuitů. První popisuje význam založení semenné banky nejen na Špicberkách. V rámci doprovodného programu si mohou návštěvníci festivalu vyrobit na workshopu obecně prospěšné společnosti KOKOZA svoji vlastní „semínkovou bombu“. Druhý dokument vypráví omezení komerčního lovu tuleňů. Ale netradičně z jiného úhlu pohledu než ochranářského, z pohledu místních obyvatel. Do Prahy v rámci festivalu přijede o tradici Inuitů hovořit právnička a designerka oblečení z tuleních kůží Aaju Peter.

Na festival přijede také hlavní protagonistka snímku Atomový soused, Hanna Halmeenpää. Žena, která si ke své roli matky tří dětí a učitelky přibrala na několik let ještě roli aktivistky bojující proti výstavbě nové finské jaderné elektrárny. Tento film je také jako jediný k dispozici ke zhlédnutí zdarma v rámci projektu Promítej i ty.

Dokument Ohrožená semínka popisuje význam semenných bank
Dokument Ohrožená semínka popisuje význam semenných bank
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Jeden svět 2017

Novou festivalovou kategorií jsou Tváře města. V sekci, jejímž odborným garantem je architektonická a urbanistická platforma pro obyvatelnější města reSITE, se divákům naskytne pohled na Čínský sen a jeho města duchů nebo Opuštěnou zem po havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě.

Soutěžit v Mezinárodní kategorii bude dokument Plastová Čína o zařízení na recyklaci plastů v Číně a lidech okolo něj. Zatímco pro dospělé se vyhozené plasty přivážené do Asie z bohatých zemí stávají zdrojem ubohých příjmů, pro děti jsou zdrojem jejich her. Třeba právě hračku z vyhozeného plastu si mohou lidé přijít během festivalu vyrobit na workshop umělkyně Veroniky Richterové.

Film Divošky měsíčního cyklu o ženské iniciativě z amerického předměstí doprovodí na festivalu Jeden svět cyklojízda z Dejvic. Kromě promítání filmů a pořádání doprovodného programu s ekologickou tématikou se snaží i samotný organizační tým festivalu o uvědomělé chování. Svoji ekologickou stopu chce i letos snížit pořádáním čistě vegetariánského rautu, využívání MHD a elektromobilů. Vytištěno bude v letošním roce podle organizátorů i méně festivalových katalogů. Divákům je kromě něj totiž již několik let k dispozici mobilní aplikace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist