https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/festival-resite-prehrada-v-centru-prahy-nebo-ping-pong-u-narodniho-divadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival reSITE: Přehrada v centru Prahy nebo ping pong u Národního divadla

29.5.2012 12:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedním z míst, které v Praze Dykese zaujala, byla Letenská pláň. „Nemá smysl na ní stavět věci typu fotbalový stadion. To jsou stavby, které lidi spolehlivě z místa vyženou,“ říká Craig Dykers.
Jedním z míst, které v Praze Dykese zaujala, byla Letenská pláň. „Nemá smysl na ní stavět věci typu fotbalový stadion. To jsou stavby, které lidi spolehlivě z místa vyženou,“ říká Craig Dykers.
Foto | Pavel Fojtík / Ekolist.cz
Mezinárodní festival reSITE, který se minulý týden konal v hlavním městě, přinesl několik zajímavých momentů. Festival byl zaměřen na zlepšování veřejných prostor ve městě a zahrnoval řadu workshopů, přednášek, diskusí, zážitkových akcí a soutěží. Jádrem festivalového programu byla dvoudenní mezinárodní konference zaměřená na problematiku veřejných prostranství.
 

Jedním z hlavních hostů festivalu byl americký architekt Craig Dykers, který je spoluzakladatelem významného architektonického ateliéru Snøhetta a vedoucí její pobočky v New Yorku. Na svém kontě má projekty jako je knihovna v egyptské Alexandrii, budova národní opery a baletu v norském Oslu nebo Národní památník a muzeum 11. září v New Yorku.

Podle Dykerse je pro Prahu největší výzvou uřídit růst města s tak velkým historickým jádrem. „V centru už není potřeba stavět nic nového. Vše potřebné pro život města už v centru je. Není potřeba stavět nová konferenční centra, budov je v centru dost,“ řekl Ekolistu Dykers. „To, co centrum Prahy potřebuje, je lepší infrastruktura, větší péče o veřejný prostor a investice do vybavenosti města pro příjemný život.“ Míní tím přívětivé chodníky pro chodce, místa k odpočinutí a sednutí, upravené parky.

Jedním z míst, které v Praze Dykese zaujala, byla Letenská pláň. „Nemá smysl na ní stavět věci typu fotbalový stadion. To jsou stavby, které lidi spolehlivě z místa vyženou,“ říká Craig Dykers. „To místo potřebuje hlavně lepší parkovou vybavenost.“

Na piazzettě Národního divadla vyrostla obří bublina Rosy, multifunkční objekt z dílny berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor, ve které se odehrávaly přednášky, workshopy nebo zábava pro veřejnost. Například si zde bylo možné zahrát ping pong.

Vedle bubliny byly vystaveny vítězné návrhy ze soutěže Skanska: Bridging Prague Award. Soutěžící měli za úkol navrhnout plán na úpravu vltavského nábřeží od Libeňského mostu po smíchovský železniční most. A některé návrhy byly skutečně bizarní. Například Hynek Novák navrhl vyřešit problémy s pražským centrem jednou provždy. Jeho projekt nazvaný Prague Great Damn hovoří za vše – centrum Prahy by pokryla hladina vodní nádrže.

Část prezentace vítězného návrhu soutěže Skanska
Část prezentace vítězného návrhu soutěže Skanska
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pete North / reSITE

Jeho vize zaplavené Prahy se rozmáchla „trochu“ mimo určené hranice, v prostoru mezi dejvickou Babou a Trójou. Širší centrum Prahy by se ocitlo pod vodou, což by usnadnilo konzervaci památek. Jen Staroměstské náměstí by vyčnívalo z hladiny jako ostrůvek. Smíchov, Karlín a Holešovice, produkty gründerského kapitalismu zmizí. Dopravní podnik by podle Nováka ušetřil spoustu peněz za zrušené stanice metra a tramvají. Autor očekává rozvoj vodní dopravy a růst nového turistického odvětví. Turisté se budou mezi památkami pohybovat v ponorce nebo se mezi nimi potápět, popsal Hynek Novák svůj návrh.

Porotu soutěže ale daleko víc zaujal Pete North a jeho projekt River works, který se podle hodnocení snaží posílit odpočinkový charakter prostor u řeky a zároveň se přirozenějším způsobem vypořádává s možnými povodněmi v budoucnosti. Pro Negrelliho viadukt vidí budoucnost v podobě newyorské Highline a zároveň navrhuje propojení se Stromovkou a Výstavištěm úpravou prostoru bývalého nádraží Praha-Bubny. Štvanici chápe jako nezastavěnou oázu uprostřed města.

Na náplavce poblíž Výtoně to žilo v odpočinkovém duchu. Zatímco DJ pouštěl pomalé rytmy, lidé si mohli s dopomocí organizátorů sami stlouci svou vlastní židli a poté relaxovat na břehu Vltavy. Součástí festivalu byla i premiéra filmu Urbanized amerického režiséra Garyho Hustwita o městském plánování.

Hlavním organizátorem festivalu reSITE byl americký urbanista a krajinný architekt Martin Barry, působící na FA ČVUT v Praze. Spoluorganizátory byli Nadace Partnerství a mezinárodní vysoká škola architektury Architectural Institute in Prague (ARCHIP).


reklama

reSite - pražská Náplavka a Národní divadlo

předchozí    další
Foto | Pavel Fojtík / Ekolist.cz










 
Pavel Fojtík

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist