https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/film-wildlife-guards-strazci-prirody-se-stal-nejlepsim-cestopisnym-filmem-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Wildlife Guards – Strážci přírody se stal nejlepším cestopisným filmem roku

7.12.2019 05:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Michal Gálik (vlevo) a Tomáš Ouhel se zkonfiskovanými želvími vajíčky a trhavinou.
Michal Gálik (vlevo) a Tomáš Ouhel se zkonfiskovanými želvími vajíčky a trhavinou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Gálik / Wildlife Guards
Sedmnáctý ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů zná své vítěze. O přízeň poroty se letos ucházelo rekordních 1486 filmů ze 102 zemí. Výsledky čtyř soutěžních kategorií, ve kterých se jejich tvůrci utkali, byly slavnostně vyhlášeny v sobotu 30. listopadu v Městské knihovně v Praze. V mezinárodní konkurenci cestopisných snímků vyhrál dvoudílný dokument internetové televize Mall.tv s názvem Wildlife Guards – Strážci přírody. Zachycuje úsilí stejnojmenné česko-slovenské skupiny, která cestuje do míst, kde si příroda sama nepomůže, a brání ji před lidskou zločinností.
 

Do Indonésie lákají filmové štáby pohádkové scenérie, které evokují ráj na zemi. Čtvrtý nejlidnatější stát světa má ale i svou temnou stránku. Kromě hromady plastů nebo vypalování tropických pralesů to je pytlačení kriticky ohrožených karet pravých, jež od vyhynutí dělí pouhých 8 až 15 tisíc hnízdících samic.

A právě tuhle alarmující skutečnost zachycují Tomáš Ouhel a Michal Gálik ve svém dvoudílném dokumentu Wildlife Guards – Strážci přírody, který natočili pro internetovou televizi Mall.tv. Dvojice česko-slovenských tvůrců přitom nezůstává s kamerou druhové zkáze pouze pasivně přihlížet, ale sama se vydává po stopách pašeráků a zasazuje o nulovou toleranci nelegálního obchodu s želvími vejci a želvovinou.

„Byl jsem přesvědčený, že dokument nedokončíme, protože jakkoli se může zdát, že vše bylo zorganizované, plánované a hrálo v náš prospěch, vůbec to tak nebylo. Byly to dva měsíce tvrdé dřiny, během kterých jsme byli prakticky nepřetržitě vystaveni enormnímu stresu a vyčerpání," říká režisér a kameraman Michal Gálik, který má spolu s producentem Martinem Panulinem na svědomí výslednou podobu snímku. "S pomocí místních se nám podařilo zadržet loď pašující 1209 vajíček karet obrovských i zabavit suvenýry z 300 mořských želv.“

„Jsem rád, že můžeme ukázat, že k tomu, aby dva obyčejní kluci udělali něco pro svět, stačí jenom chtít a nemít strach. Ocenění, kterého se nám od poroty Mezinárodního festivalu outdoorových filmů dostalo, si velice vážíme. Pevně věříme, že bude motivací pro další tvůrce točit o tom, co by nemělo být přehlíženo, a náš dokument inspirací pro diváky, že pomáhat může každý,“ dodává Tomáš Ouhel, koordinátor ekologických projektů.

Cenu za oba tvůrce převzal Martina Krušina, šéfdramaturg internetové televize Mall.tv. Na té jsou kromě vítězného dokumentu Wildlife Guards – Strážci přírody zdarma k vidění také série Zde jsou sloni Arthura F. Sniegona, zařazeného v roce 2016 magazínem Forbes mezi 30 nejtalentovanějších Čechů pod 30 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist