https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/francouzsky-fotograf-predstavuje-v-praze-vystavu-o-vlivu-cloveka-na-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský fotograf představuje v Praze výstavu o vlivu člověka na přírodu

22.8.2006 09:40 | PRAHA (EkoList)
V letní podmračené Praze se v parku Kampa tísní zástupy lidí a prohlížejí si zvětšeniny fotografií pořízených z ptačí perspektivy. Na nich francouzský umělec Yann Arthus Bertrand zachytil nejen přírodní krásy tak odlišných oblastí jako jsou africké pouště nebo arktické polární pláně, ale i zvláštní krásu nejrůznějších měst a lidských sídel. Své místo na výstavě „Země krásná neznámá“ má však také dokumentace stop, které v přírodě nechává člověk.
 

Yann Arthus Bertrand
Yann Arthus Bertrand při vernisáži pražské výstavy Země krásná neznámá
Foto: Země krásná neznámá
Až do konce října si mohou návštěvníci starého města pražského prohlédnout sto dvacet velkoformátových fotografií, na kterých je francouzský fotograf vezme na cestu kolem světa, většinou velice barvitého a výtvarně fascinujícího. Řada fotografií však ukazuje na negativní a přitom velmi agresivní přístup ke krajině, která je chápána jako zdroj surovin nebo potravin, kde je rozhodující výroba a současný zisk a nikoli dlouhodobý přínos.

Každá fotografie je doplněna obsáhlým textem, který dodává podrobné informace o zachyceném tématu. Diváci si tak mohou přečíst, proč došlo ve Francii k rozsáhlým polomům, jaké škody na ekosystémy působí velkochovy krevet na mořských farmách v Asii nebo jak plošné kácení v argentinských pralesích způsobuje obrovské škody prostřednictvím eroze půdy. „Výstavu jsem poprvé viděla před 4 lety v Oslu v Norsku a upřímně mě nadchla,“ říká hlavní organizátorka projektu Olga Menzelová Kelymanová. „Jsou to totiž nejenom vizuálně krásné fotografie, ale mají i silný ekologický podtext. Smyslem celé výstavy je ochrana přírody a trvale udržitelný rozvoj. Každý člověk by se měl zamyslet nad svým působením na Zemi a také nad tím, jak se chová k přírodě.“

Větrné elektrány na pobřeží Dánska
Větrné elektrány na pobřeží Dánska, nedaleko Kodaně
Foto: Yann Arthus Bertrand /Země krásná neznámá

Organizátorka dodává, že výstava je na celém světě zdarma a je podmínkou, aby byla umístěna v centru města tak, aby ji mohlo vidět co nejvíce lidí. Vedle Prahy plánují čeští organizátoři představit projekt na Slovensku a zájem projevil i magistrát města Plzně. Na pražské Kampě je výstava přístupná po dvacet čtyři hodin denně až do 31. října.

Přes den je na Kampě i informační stánek, kde jsou k dispozici knihy, plakáty i publikace s fotografiemi autora. Je zde možné vidět i krátký film o práci Yanna Arthuse Bertranda. Návštěvníci se mohou projít po obří mapě světa, na které jsou vyznačena jednotlivá fotografovaná místa.

Výstavu Země krásná neznámá (Earth from Above) dosud vidělo přes 60 milionů lidí v téměř 70 městech po celém světě, velkého úspěchu se dočkala před několika lety v Paříži, kde ji v Lucemburské zahradě navštívilo na dva a půl milionu lidí. Francouzský fotograf Yann Arthus Bertrand, narozený 13. března 1946, se k fotografiím z ptačí perspektivy dostal v Keni, když se svou ženou Annou studoval chování lvů v rezervaci Massaï Mara. V roce 1991 založil agenturu Altitude, která shromažďuje letecké fotografie a sdružuje fotografy celého světa. Od roku 1995 pracuje na projektu dokumentace stavu planety prostřednictvím fotografií z ptačí perspektivy.
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist