https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/historicka-alej-v-radkove-ma-30-novych-lip-pripominaji-revoluci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Historická alej v Radkově má 30 nových lip, připomínají revoluci Video

20.11.2019 00:15 | RADKOV (ČTK)
Oslavy 30. výročí Sametové revoluce v neděli v Moravskoslezském kraji vyvrcholily vysázením 30 lip v Radkově na Opavsku. / Ilustrační foto
Oslavy 30. výročí Sametové revoluce v neděli v Moravskoslezském kraji vyvrcholily vysázením 30 lip v Radkově na Opavsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marcela Klemensová / arnika.org
Oslavy 30. výročí Sametové revoluce v neděli v Moravskoslezském kraji vyvrcholily vysázením 30 lip v Radkově na Opavsku. Řekla to mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová. Kraj v Radkově už druhým rokem obnovuje unikátní 200 let starou alej podél historické kočárové cesty. Loni v září zde krajští radní u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa vysadili 18 lip velkolistých. Alej lemuje někdejší kočárovou cestu od radkovského kostela k zámku v Dubové. V posledních letech se o jejím osudu hodně hovořilo, hlavně v souvislosti s bezpečností projíždějících řidičů.
 

"Lípa je naším národním stromem oficiálně už od poloviny 19. století. Tyto mohutné stromy lidé sází při významných událostech, výročí sametové revoluce mezi ně rozhodně patří. S obnovou unikátní historické aleje jsme začali před rokem a budeme v ní pokračovat i do budoucna," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že v minulém roce se kraji podařilo najít společnou řeč s obcí Radkov, spolkem Arnika, Lesy ČR i majitelem pozemků. Staré stromy podél silnice se budou i nadále ošetřovat a nechají se dožít. "Nová alej vzniká paralelně s tou stávající, jen dál od silnice, aby stromy netrpěly dopravou," vysvětlil hejtman kraje Ivo Vondrák.

Alej, která byla v roce 2003 registrována jako významný krajinný prvek, je unikátní nejen svým věkem, ale i vzhledem. Mladé lípy byly předpěstovány pravděpodobně v místním zámeckém statku a vysázeny neobvyklým způsobem. Dva i tři kmínky těsně vedle sebe, aby se srostly v jeden. Alej je ale velmi úzká. Nové stromy proto byly vysazeny dál od silnice.

Arnika usiluje o zachování aleje už od roku 2013. "Prioritou pro nás je zachovat alej v původní linii, zajistit její obnovu a vytvořit novým stromkům dobré podmínky pro přežití do vysokého věku. Stromy rostoucí na krajnici jsou v dospělosti vystaveny poškozování kořenového systému při údržbě silnice. Proto podporujeme rozhodnutí obnovit alej ve větší vzdálenosti od krajnice," řekla už dříve Marcela Klemensová ze spolku Arnika.

Lipová alej byla údajně vysázena v roce 1826 jako doprovodná zeleň ke kočárové cestě, která vedla od kostela v Radkově až k zámku v Dubové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist